Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sobazataga

Marketing

Prava ljubav nije potrošna...


cerek *** potrudite se pročitati do kraja...*** cerek

Danas ujutro bila sam svjedokom nečega za što sam sve više bila uvjerena da ne postoji...
Bila sam na hitnoj, na Sv. Duhu. Uganula sam zglob pa sam ga išla slikati. Dok sam čekala da me prime, primjetila sam pored sebe gospodina i gospođu u svojim sedamdesetima... On je sjedio u kolicima, nesposoban čak i držati glavu samostalno, blijed ko krpa, bez lijevog stopala... Ona je sjedila pored njega, držala mu glavu da ne klone i brinula se za njega.
"Kako ti je lakše? Kada te primim ovako ili onako?", pitala ga je.
"Nije bitno, sve dok si ti uz mene. Najlakše mi je kad si ti tu.", jedva je prozborio.
Ona ga je poljubila u čelo i gledala ga očima punih suza...

Mene su onda poslali na RTG. Kad sam se vratila sa slikama, oni su još uvijek bili tamo. Molili su doktora da ga primi, i ako je moguće, da ga prebaci na krevet, jer više ne može sjediti u kolicima. Doktor ga je odveo na stranu i na trenutak ušao u kabinet. Ženu mu je poslao po nešto na drugi odjel.
"Ne brini se, odmah ću se vratiti. budi tu.", rekla je i poljubila ga u čelo.
Nije napravila ni tri koraka, tek što je zašla za ugao, on je pružio ruku za njom i viknuo: "Anice, ne idi! Ne ostavljaj me! Trebam te!". Ona se vratila, opet ga poljubila u čelo i opet mu objasnila da će se vratiti za sekundu. Nekako se uspio suzdržati da opet ne ponovi isto.
Za nekoliko trenutaka, kada se gospođa vratila, uveli su ga unutra dok je ona ostala sjediti vani. Sjela se pokraj mene i odjednom počela pričati sa mnom kao da se znamo već godinama. Rekla mi je da će u prosincu ove godine slaviti srebrni pir – 50 godina braka. Nemaju djece, što me je veoma ražalostilo, jer smatram da su djeca blagoslov. Sigurna sam da bi bili dobri roditelji da su ih imali. Al svašta su proživjeli. On je imao moždani prošle godine, nakon toga ima gadnih problema sa šećerom. Prije par mjeseci dobio je gangrenu pa su mu odrezali palac, nakon toga cjelo stopalo. Prije par tjedana odrezali su mu i palac na drugoj nozi. Kaže da ga je strah da mu ne odrežu i drugo stopalo, ili čak cijelu nogu. I ona i on su na rubu. Ona ima problema sa kralježnicom, jedva hoda. Kaže, preteško joj je brinuti se sama za njega, ali ne želi ga dati u dom.
"Previše ga volim da bih ga, uza sve što prolazi, podvrgla još i paklu u domu. Izdržat ćemo nekako. Sve je dobro dok sam ja nogama.", rekla je sa suzama u očima.
Ja sam ostala paf. Vjerujem da ljubav postoji, pa i u njihovim godinama, ali nikako ne u tolikom žaru. Ne znam razumijete li što želim reći. Djelovali su u nekim trenucima kao likovi iz sapunica kojima se najčešće smiju. Svi kažu da ljubav poput onih što su u tim sapunicama ne postoji. I ja sam ponekad bila u tom uvjerenju, ali ovo me je totalno zapanjilo. Svi kažu, strast s vremenom nestane, zaljubljenost isto. Ostane samo ljubav i razumijevanje za drugoga ili veza pukne, ali ovo je bilo van svih stereotipova. Trebali ste to vidjeti. To me toliko raznježilo (drago mi je da sam vidjela da ipak postoji takva ljubav), a s druge strane toliko rastužilo (jer je takvo što veoma rijetko i malo ljudi to doživi) da sam u kabinet ušla kao u nekom transu. Pored mene stajao je i moj tata i slušao sve što mi je žena pričala (kao, slučajno je čuo). Kad sam ga pogledala, zagledao se u daljinu zamišljenim pogledom, totalno odsutan...

Znala sam se ponekad zamisliti može li čovjek nekoga voljeti jednakom snagom i strašću cijeli život; može li se i u stare dane voljeti partnera kao i u mladosti, istim žarom? U mojoj glavi je to u početku bilo posve razumljivo, ali gledajući svijet oko sebe i ljde u njemu, nalazila sam sve manje argumenata za to. Inače nisam tip koji lako odustaje, ali sve sam se manje trudila opravdati tu svoju tvrdnju... Današnji dan definitivno mi vraća nadu i postaje važan argument u toj mojoj tvrdnji.
Zamislite kako bi nam bilo lijepo da svi volimo barem trećinom žara kao što se oni vole. Ovaj svijet bio bi savršen. Ne samo ljubavlju muškarca prema ženi i obrnuto, nego i prema svome bližnjemu; prijatelju, kolegi,... Gdje bi nam bio kraj?


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 31.10.2007. u 20:55 sati.