Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

JAGODA ŠUMSKA ili nema ko ne voli

Nema osobe koja ne voli šumske jagode. Osjećaj kad se šumska jagoda topi u ustima ne može pokvariti ni njen latinski naziv Fragaria vesca L. Plod se jede i bez preporuke da je zdrav. Ipak, posebno je zdrav za prevenciju arterioskleroze, čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, zatvora i loše probave, dok je već svima poznato da je plod pun vitamina.
Sumnjam da se iko polakomio za listom šumske jagode, ali list je ipak najznačajniji dio biljke u herbalnoj medicini.
Iako herba znači s latinskog prijevoda trava mnogi koji se smatraju i nude kao travari to ne znaju. Takvi sebe zovu „narodni travari“ čime je neznanje uzdignuto na pitanje časti i ugleda i često se veoma skupo prodaje. Tako ispada da narod znači neznanje, a možda je i istina sudeći po debelim novčarkama takvih travara.
Pri tome ne treba vrijeđati sve one lokalne anonimne seoske travare, travarke, vračare i nekad-zvane-vještice koje služe svom selu i lokalnom okruženju bez namjere da se bogate i koje se prve na mjestu događaja prije no što se dogodi liječnik, hitna pomoć ili plaćeni travar. Takve osobe su zaista prva, brza pomoć, logistika seoskih zajednica, psihološka podrška u nevolji, tradiciona mudrost i poštenje, a rijetko kada ih nazivaju „narodnim“ nego ih zovu imenom koje im je pripalo po rođenju. Tek rijetki od njih svojim sposobnostima steknu slavu van svoje lokalne zajednice pa ih drugi nazovu narodnim travarima. Sjetimo se Sadika Sadikovića i Jove Mijatovića. Pouka je da se klonite ljudi koji sami sebe nazivaju narodnim travarima i reklamiraju se po oglasima.
Ne znam koliko narodni travari znaju o listu jagode, ali se koristi u čajevima, često u kombinaciji s listom kupine, protiv slabosti organizma. I dok list kupine djeluje na fermentativne procese u oraganizmu održavajući ravnotežu list jagode djeluje na malaksalost i opću slabost organizma, snižavanje krvnog tlaka, proširenje krvnih sudova, stezanje slabog srčanog mišića kao i stezanje muskulature materice čime se prevenira tzv ispadanje materice.
Kad se kaže „ispadanje materce“ nadam se da muškarci ne misle da će ugledati kako nekoj ženi plopne materica na pod. Ali još nešto od šumske jagode za žene: odvarak od listova koristi se za liječenje dermatoza, ekcema i za podmlađivanje kože. Umivajte se dakle čajem od lista jagode i izgledajte mlađe od svojih gorih polovina.
Znate gdje možete naći šumsku jagodu za branje lista. Ako to ne znate onda.... stvarno
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Post je objavljen 31.10.2007. u 10:12 sati.