Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drnelasrsen

Marketing

Humanitarna udruga

Tijekom proteklih desetak godina brojni pacijenti iz Hrvatske i iz ostalih zemalja regije, medicinsku pomoć potražili su u Sveučilišnoj bolnici u Padovi. U početku je to bilo prvenstveno vezano za mene, mladu liječnicu iz Hrvatske koja je počela raditi u timu za transplantaciju jetre, najboljem u Italiji, a potom su počeli dolaziti oboljeli i sa drugim teškim dijagnozama, kojima u Hrvatskoj nije bilo pomoći. Broj pacijenata se povećavao, tako da ih samo jutros na našem odjelu leži šestero.
Neizrecivo je odricanje pacijenata i njihovih obitelji, iscrpljenih dugotrajnim liječenjem i terapijama u svakom, pa i u financijskom smislu.Putovanje u Italiju i plaćanje smještaja i prehrane za mnoge je nešto što si ne mogu priuštiti. Pomažem im, mnogima sam otvorila i vrata svoga doma, a nažalost, i opet se događa da me policija nazove kad zatekne nekog Hrvata kako spava na klupi u parku da dođem po njega, jer već znaju da je to jedan od mojih.
S grupom pacijenata i članova njihove obitelji i prijatelja, te sa Snježanom Ivić koja je kao novinarka organizirala i pratila transplantaciju jetre Arsena Dedića, osnovala sam u travnju 2006. godine humanitarnu udrugu "Hrvatska kuća". Skupljamo donacije za kupnju jedne kuće u blizini Sveučilišne bolnice u Padovi gdje će pacijenti i članovi njihovih obitelji besplatno ili uz simboličnu naknadu moći prespavati i boraviti, gdje će nešto skuhati i međusobno si pružati podršku u tim teškim trenucima.
Mnogi su nam pomogli. Uvijek velikodušan i predivan Zlatan Stipišić Gibonnni, uz podršku gradonačelnika Ivana Čehoka, poklonio nam je koncert u Varaždinu u lipnju, u srpnju su se donacije skupljale u Zadru na festivalu "Morskih orgulja", a u prosincu je vlč. Zlatko Sudac blagoslovio našu akciju na Božićnom domjenku koji smo organizirali za poslovne ljude u Business Centru Internacional...
Dosada smo prikupili skoro 100.000 eura, a treba nam 800.000 eura za kupnju kuće koju će nam Grad Padova ustupiti po najnižoj cijeni, uz mogućnost da Grad preuzme i održavanje kuće. Željela bih naglasiti da u našoj udruzi, u kojoj sam predsjednica, svi radimo isključivo volonterski, tako da niti jedna kuna koje je uplaćena na naš račun nije potrošena niti neće biti sve dok ne bude zaokružena cijela svota za kupnju kuće.

Našoj se akciji pridružio i predsjednik Stjepan Mesić. Pod njegovim visokim pokroviteljstvom 12. studenoga održava se svečana dobrotvorna večera u hotelu Regent Esplanade. U počasnom organizacijskom odboru večere su ministri Kolinda Grabar Kitarović i Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog crvenog križa dr. Jadranko Crnić, Zlatko Mateša, Dražen Breglec, Arsen Dedić, Tonko Ninić, Zlatan Stipišić Gibonni, Zvonimir Boban, Dino Rađa i Giancarlo Galan, predsjednik regije Veneto.
U programu nastupaju Arsen i Matija Dedić i Gabi Novak, Oliver Dragojević, Nina Badrić, Ivana Husar, Trio Orlando, Blanka Tkalčić, Arijana Čulina, Sandra Bagarić i Kemal Monteno.
Očekujemo brojne goste, kupnju ulaznica i organizaciju večere vode Sanja Guć, draga prijateljica iz Hrvatske akademske debatne lige i Snježana Ivić, a iz dijaspore nam pomažu Martina Šola iz San Francisca i Linda Mateljan iz Australije. Pomažu im i Hrvoje Roginić, Darrell Šarić, James Price Chuck, Nika Brlečić...Kreatorica Matija Vujica poklonit će haljinu za aukciju, slikar Dalibor Jelavić prikuplja slike, bit će tu još i skulptura i brojnih iznenađenja. Svojim savjetima pomažu nam još i Zdravko Marić iz udruge Sportske igre mladih te iskusni glazbeni menager Zoran Škugor... Svakim danom širi se krug dobrote i podrške.

Post je objavljen 28.10.2007. u 09:17 sati.