Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antunkauzljar

Marketing

Fizičarevo poniranje u tajnu svijesti

Stvarnost

„Svi opisi stvarnosti samo su privremene pretpostavke.“
(Buddha)

„Svaka istina prolazi kroz tri faze prije no što postane priznata.
Najprije je ismijavaju, potom je opovrgavaju i naposljetku je smatraju očitom.“
(Arthur Schopenhauer)

Peter Russell:
Galileo je bio prisiljen“odbaciti, prokleti i obezvrijediti“ pretpostavku da Zamlja kruži oko Sunca te je bio osuđen na kućni pritvor do kraja života.
Prilikom suđenja Galileu Kardinal Bellarmine je rekao: „Izjaviti da Zemlja kruži oko Sunca jednako je pogrešno kao i tvrditi da Isus nije rođen od djevice.“
Sve naše paradigme temelje se na pretpostavci da je materijalni svijet stvaran te da su prostor, vrijeme, tvar i energija osnovni elementi stvarnosti.
(Riječ paradigma odnosi se na općeprihvaćene teorije, vrijednosti i znanstvene postupke koji čine „normalnu znanost“ unutar pojedine discipline.)
Na tom se vjerovanju temelje sve naše paradigme. Ono (to vjerovanje) stoga nije samo još jedna paradigma, već metaparadigma – paradigma u pozadini svih paradigmi.
Ta metaparadigma toliko uspješno objašnjava gotovo svaku pojavu na koju naiđemo u materijalnom svijetu da je rijetko dovodimo u pitanje. Takav svjetonazor počinje iskazivati nedostatke tek kad se okrenemo nematerijalnom svijetu uma.
Zapadnjačka znanost uopće ne govori o tome da bi svako živo biće trebalo biti svjesno. Lakše je objasniti kako se vodik razvio u druge elemente, kako su se nastali elementi sjedinili u
molekule, a potom u jednostavne žive stanice te kako su se te stanice razvile u složeno biće kao što je čovjek. Ali, nije nimalo lako objasniti pojavu ijednog doživljaja.


Post je objavljen 27.10.2007. u 20:47 sati.