Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

KANTARION ŽUTI: PRIČA U NASTAVKU

Trava kantariona žutog može se naći u biljnim pripravcima u obliku kapi (tinkture), masnog ulja, perlica s masnim uljem, kapsula itd. Može se, ali porijetko, naći i eterično ulje, ali je poprilično skupo, a i naši proizvođači eteričnog ulja slabo poznaju aromatsko bilje pa po navici destiliraju samo kleku, lavandu i kadulju. Oni izgleda još nisu otkrili toplu vodu jer balkan obiluje aromatskim biljem, a najmanje 50-ak vrsta se može uspješno destilirati.
Ne znam da li je ispitano zašto, ali masno ulje kantariona žutog uvjerljivo ima prednost nad drugim pripravcima. Vjerovatno se radi o sinergičkom efektu objedinjenog maslinovog ulja s kantarionom. To je ujedno i stari lijek naših baba (do danas je ostala poznata u istoriji farmacije baba Topuša) koje su svježe cvjetove kantariona žutog potapale u djevičansko maslinovo ulje i tegle držale na suncu 40 dana. Nakon toga se ulje procijedi i čuva u ostavama za „zlu ne trebalo“.
Farmacija ovaj način prizvodnje zove maceracija, industrijsku proizvodnju zove tehnologija a rezultat svih stručnih naziva može se naći u apotekama i ljekarnama kao blijeda, nezdrava slika kvalitete. I dok su naše babe pravile to ulje ko za sebe i svoju djecu i unučad, farmaceutska industrija pravi profitabilnu varijantu koja nije ni nalik ljekovitom proizvodu. Ovdje pri tom vrijedi i upozoronje da je ovo ulje veoma podložno falsificiranju. Falsifikat može biti sama biljka ( prava je ako ustanovite da protrljani cvijet kantariona žutog na koži ostavlja zagasito ljubičast trag), maslinovo ulje, vještačka boja.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pravo ulje kantariona žutog mora imati bordo boju, biti gušće od maslinovog ulja i imati karakterističan balzamični miris. Sve ostalo je za baciti.
Kad se pije ulje kantariona zacjeljuje eroziju sluzokože probavnog trakta: čir, ulcerozni kolitis, proljevi, hemeroidi... Podmazuje zglobove oboljele od reume i artritisa. Djeluje na upalne procese na plućima i plućnoj maramici, smanjuje alergijske reakcije, utiče na sušenje cističnih tvorevina.
Ne mogu a da ne opišem slučaj jednog novinara koji je nepokretan ležao u bolnici za plućne bolesti s veoma lošom dijagnozom. Nakon ispijene 1 bočice ulja kantariona žutog podigao se iz kreveta. Nakon toga su se ljekari odlučili za operaciju i ustanovili da se radilo o cisti na kičmi koja je pritiskala kičmu i dovela do nepokretnosti. Ulje je već prije operacije smanjilo cistu do te mjere da se čovjek počeo kretati.
Ulje je odigralo ulogu i u liječenju nekoliko tumora, ali da li je imalo glavnu ili sporednu ulogu nije ispitivano. Kad osoba ozdravi od takve bolesti nije joj više bitno

Post je objavljen 27.10.2007. u 09:49 sati.