Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/guzvara

Marketing

Lađice od patliđana (ili punjeni patliđani)

Ovo jelo svakako preporučujem spremati ljeti, najkasnije u rujnu,
dok su patliđani mladi i mekani jer tada ne trebate soliti ni guliti.

Ako ste pak nostalgični pa želite iskoristiti zadnje svježe povrće, patliđani su sad već gorkasti i žilavi pa lađice izdupite ranije, natrljajte solju i ostavite stajati dok vi napravite "filu".


Isto tako koru uzdužno ogulte na par mjesta.
Uz rub i po dnu, ipak malo ostavite, da se patliđani ne bi raspali pri pećenju.


Nemojte ovo spremati u mikrovalnoj, probala sam, patliđani se pretvore u vodu, a fila bude tvrda...


U pećnici, na 280 stupnjeva, dovoljno je pola sata...



Za pripremu kompetnog jela treba vam 45 minuta, a za prilog poslužite smeđu rižu (samo skuhanu u slanoj vodi).



za dvije osobe:

- 1 veći patliđan ili 2 malena

- 15 dag mljevenog mesa (za vegetarijanece može bez mesa)

- čajna šalica sojinih ljuskica (prelivenih kipućom vodom da nabubre)

- 1 crveni luk

- malo soja sosa (po ukusu)

- sol, papar (po ukusu)

- ulje suncokretovo ili sojino

- malo maslinovog ulja

- parmezan

--------------------------------------

- šalica riže za prilog

--------------------------------------



1. Operite patliđan, bacite petiljku, prerežite na pola i izdubite lađice

2. Izdubljene lađice natrljajte solju, ako su patliđani stari (dakle sada, ljeti ne trebate, nisu gorki!)

3. Nasjeckajte luk i ubacite ga na tavicu (s poklopcem) gdje se već zagrijalo ulje (2/3 suncokretovog i 1/3 maslinovog ili samo maslinovo - po ukusu)

4. kad se luk smekša i postane "staklen", ubacite soju, posolite i malo prodinstajte (pirjajte) poklopljeno.

5. dodajte meso, dobro promiješajte, posolite, popaprite i poklopite te ostavite dinstati oko 5 minuta

6. dodajte malo soja sosa, dobro promiješajte i maknite s vatre.

7. ako ste bili izdašni sa soljenjem, isperite i posušite lađice pa punite nadjevom

8. posipajte parmezanom i stavite peći u pećnicu na 280 stupnjeva

9. nakon 25-30 minuta izvadite, posipajte s još malo parmezana ili ostavite odhladiti pa dodajte kiselo vrhnje

10. prekrite folijom ili poklopcem vatrostalne posude nekih 10-ak minuta da se još bolje sjedine okusi i uz malo integralne riže, dobar tek!

Post je objavljen 25.10.2007. u 07:27 sati.