Ovo jelo svakako preporučujem spremati ljeti, najkasnije u rujnu,
dok su patliđani mladi i mekani jer tada ne trebate soliti ni guliti.
Ako ste pak nostalgični pa želite iskoristiti zadnje svježe povrće, patliđani su sad već gorkasti i žilavi pa lađice izdupite ranije, natrljajte solju i ostavite stajati dok vi napravite "filu".
Isto tako koru uzdužno ogulte na par mjesta.
Uz rub i po dnu, ipak malo ostavite, da se patliđani ne bi raspali pri pećenju.
Nemojte ovo spremati u mikrovalnoj, probala sam, patliđani se pretvore u vodu, a fila bude tvrda...
U pećnici, na 280 stupnjeva, dovoljno je pola sata...
Za pripremu kompetnog jela treba vam 45 minuta, a za prilog poslužite smeđu rižu (samo skuhanu u slanoj vodi).
za dvije osobe:
- 1 veći patliđan ili 2 malena
- 15 dag mljevenog mesa (za vegetarijanece može bez mesa)
- čajna šalica sojinih ljuskica (prelivenih kipućom vodom da nabubre)
- 1 crveni luk
- malo soja sosa (po ukusu)
- sol, papar (po ukusu)
- ulje suncokretovo ili sojino
- malo maslinovog ulja
- parmezan
--------------------------------------
- šalica riže za prilog
--------------------------------------
1. Operite patliđan, bacite petiljku, prerežite na pola i izdubite lađice
2. Izdubljene lađice natrljajte solju, ako su patliđani stari (dakle sada, ljeti ne trebate, nisu gorki!)
3. Nasjeckajte luk i ubacite ga na tavicu (s poklopcem) gdje se već zagrijalo ulje (2/3 suncokretovog i 1/3 maslinovog ili samo maslinovo - po ukusu)
4. kad se luk smekša i postane "staklen", ubacite soju, posolite i malo prodinstajte (pirjajte) poklopljeno.
5. dodajte meso, dobro promiješajte, posolite, popaprite i poklopite te ostavite dinstati oko 5 minuta
6. dodajte malo soja sosa, dobro promiješajte i maknite s vatre.
7. ako ste bili izdašni sa soljenjem, isperite i posušite lađice pa punite nadjevom
8. posipajte parmezanom i stavite peći u pećnicu na 280 stupnjeva
9. nakon 25-30 minuta izvadite, posipajte s još malo parmezana ili ostavite odhladiti pa dodajte kiselo vrhnje
10. prekrite folijom ili poklopcem vatrostalne posude nekih 10-ak minuta da se još bolje sjedine okusi i uz malo integralne riže, dobar tek!
Post je objavljen 25.10.2007. u 07:27 sati.