Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akstu

Marketing

Održana konferencija za novinare udruge AKSTU vezana za nedavno poskupljenje stanarine u studentskom domu i dosadašnji rad udruge

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice udruga AKSTU je održala još jednu konferenciju za novinare. Teme razgovora bile su: problem nedavnog poskupljenja stanarine u Studentskom domu te osvrt na dosadašnji rad udruge AKSTU u nepunih godinu dana njenog postojanja. Konferenciji se odazvalo nekoliko elektrončkih i pisanih medija, a istoj je prisustvovalo nekoliko studenata. Na konferenciji su govorili: Željko Primorac (predsjednik), Ines Peručić (potpredsjednica), Branko Radonić (administrator bloga), Ivo Kravić (predsjednik skupštine) i Ivan Gambiroža (vanjski suradnik i predstavnik stanara studentskog doma).
Željko Primorac je prvo istaknuo kako udruga AKSTU daje svu podršku nastojanjima stanara studentskog doma da se izbore za ostanak ili minimalno povećanje sadašnje stanarine. Naveo je kako iznenadno poskupljenje sa 130 na 300 kn (u rujnu čak i na 380) uopće nije u skladu sa namjenom doma koji bi trebao primati studente izrazito lošeg imovinskog stanja. Rekao je kako su domovi izgrađeni doprinosima i radom naših roditelja - poreznih obveznika, pa, kao socijalna kategorija, ne bi trebali odražavati kretanje cijena u općoj ekonomiji naše zemlje. Neki su optuživali kako većina studenata doma ima stipendiju od 700 kuna, ali ako imamo na umu da je ta stipendija u većini slučajeva gotovo jedini izvor njihovih prihoda, poskupljenje će izravno utjecati na njihov opći standard. Primorac je istaknuo kako kako je udruga uputila zahtjev Senatu za suspenziju poskupljenja stanarine, i ako sadašnja cijena ostane AKSTU i stanari doma će blokirati dom. Iskreno se nadamo da do toge neće doći, ali sve ovisi o Senatu.
Na iste je stvari upozorio i vanjski suradnik AKSTU-a, Ivan Gambiroža, koji je na konferenciji sudjelovao u ulozi predstavnika stanara doma. Također je istakao kako je peticiju protiv poskupljenja doma potpisalo 128 od 196 studenata doma. Potpisali bi i svi ostali, da su tad bili u domu, a ne doma, gdje su otišli na praznike.
Nakon kolega, ja sam se obratio okupljenim novinarima. Nisam se bavio problemima doma, već sam u kratkim crtama opisao dosadašnji rad udruge AKSTU koja je osnovana prije oko godinu dana. Opisao sam naš dosadašnji rad te istakao sam kako prije i poslije AKSTU-a ništa nije i neće biti isto na ovom Sveučilištu.
U ovih godinu dana promijenila se opća klima učmalosti i pasivnosti među studentima ovog Sveučilišta, koji su shvatili da se mogu izboriti sa svoja prava, i da je to na kraju krajeva i njihova obveza. Za tu činjenicu, najviše je zaslužan AKSTU, odnosno grupica mladih ljudi koja stoje iza tog imena.
Nakon nekoliko novinarskih pitanja završila je i ova konferencija za novinare.

Post je objavljen 19.10.2007. u 12:24 sati.