Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/andjeomali

Marketing

Problemi i bol

" Život je težak.
Ovo je velika istina.Jedna od najvećih. Ovo je velika istina, jer kad jednom sagledamo ovu istinu, mi je prevazilazimo. Kada zaista shvatimo da je život težak - kad to stvarno jednom shvatimo i prihvatimo, - tada on prestaje da bude težak. Kada jednom prihvatimo činjenicu da je život težak, ona nam postaje nevažna.
Većina ne shvata u potpunosti ovu istinu. Umesto toga, oni manje - više neprekidno kukaju kako su njihove teškoće posebna vrsta pošasti koja se nekim čudom okomila upravo na njih ili na njihove porodice, pleme, klasu, naciju, rasu, pa čak i vrstu, nikako na druge. Ovo kukanje mi je veoma poznato jer sam i ja imao svoj udeo u tome.
Život predstavlja niz problema. Da li želimo da kukamo nad njima ili da ih rešavamo i naučimo svoju decu da ih rešavaju ?
.....
Ono što čini život teškim jeste to što je proces suočavanja s problemima i njihovo rešavanje veoma bolan. Problemi, u zavisnosti od prirode, izazivaju žalost, tugu, usamljenost, krivicu, žaljenje, gnev, strepnju, bol ili očajanje. Ovo su neprijatna osećanja, često veoma neprijatna, ponekad podjednako jaka kao i najintezivniji fizički bol. Upravo zbog bola koji sukobi i događaji izazivaju u nama, mi ih zovemo problemi. Pošto život postavlja pred nas beskrajan niz problema, on je uvek težak, pun je bola - ali i radosti."


M.Skot Pek : Put kojim se ređe ide


Svi smo nekad pomislili u pojedinim teškim trenucima " Zažto se baš ovo meni događa "....Ja sam na tisuće puta ovo pomislila.....
Najgore je kad čovek žali samog sebe, kuka i padne u depresiju....imala sam ovakve trenutke u životu i neću reć da ih neće biti ponovno, ali mislim da sam sazrela u nekom smislu i da se mogu bolje nosit sa određenim problemima.



Post je objavljen 19.10.2007. u 00:03 sati.