Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odgojsosmijehom

Marketing

Sloboda

"Jednako kao što obraćamo pozornost na moć ostalih kad ona postane prijetnja onome što želimo činiti u životu, tako uglavnom i o slobodi počnemo misliti kad osjetimo da je možemo izgubiti.
Vjerujem da je potreba za slobodom pokušaj evolucije da osigura dobru ravnotežu između tvoje potrebe da me pokušaš prisiliti da živim život onako kako ti hoćeš i moje potrebe da se oslobodim te prisile. Ova je ravnoteža najbolje iskazana zlatnim pravilom: Čini drugima ono što bi želio da i drugi čine tebi!
Kad se ne osjećamo slobodnim izraziti sebe, naša nam kreativnot može prouzročiti bol ili nas odvesti u bolest.
Što imamo više slobode i mogućnosti zadovoljenja svoji potreba tako da pritom ne onemogućujemo drugu osobu da zadovolji svoje - sposobni smo koristiti svoju kreativnost ne samo za vlastitu korist, nego i za korist svih drugih. Kreativni ljudi koji se osjećaju slobodnima kreirati, rijetko su sebični. Dijeleći s drugima svoju darovitost i sami pritom dobivaju mnogo zadovoljstva"

Koliko smo slobodni? Kako zadovoljavam svoju potrebu za slobodom?

S obzirom da sam majka troje djece moja je sloboda poprilično zakinuta, no odluka da imam djecu moja je svjesna odluka. Što znači da sam svjesno žrtvovala i dio svoje slobode (bokca mi, velik dio!). No, strpljen spašen :)))...njihovim odrastanjem moja se sloboda širi.
Ovo što sam napisala prvenstveno se odnosi na izlaske. No, nisam se odrekla nekih stvari kroz koje zadovoljavam svoju potrebu za slobodom: čitanje - pronalazim uvijek vrijeme za knjigu, šetnje - kad zagusti odlazim na babska druženja, stručno usavršavanje - to će uskoro prijeći u moju potrebu za preživljavajem :)....
Sloboda su moji izbori. Birati ljude s kojima želim biti, birati interese, birati vjeroispovijed, birati oblike zabave... birati što želim i kako želim živjeti...birati što ne želim, i kako ne želim živjeti....

Sloboda je iznad svega MISAO! Nju vam nitko nikada, ni pod kakvim uvjetima ne može uzeti.





Post je objavljen 17.10.2007. u 06:26 sati.