Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 168.

I ovaj je imao istu temu kao i nekoliko prethodnih. Znanje, da oblik napadaća u prostoru protivnika kao 'L', znači pad branitelja, daje nam valjanu pretpostavku za razvoj rješenja. Tako je i u ovom rješenju.
Sa prva dva poteza, kao i u nekoliko ranijih problema oblikujemo zid bijele skupine i prostora na prvoj crti. Slijed je: 1. C3, 2. C2, 3. B1, 4. B2.
Sada ide skraćivanje sa desne strane s 5. F1, što bijeli zaustavlja s 6. E1.
Crni sada igra 7. E3. Tim potezom izravno onemogućuje D2 kao dio bijeloga prostora ili čak oka. Namjera je još da se nastavi s crnim na D2, a nakon uzimanja toga kamena, a potrebno je, jer su napadnuta tri bjela, s bijelim na D1, još više bi se smanjio protor bijeloga u kutu i pojednostavilo obaranje čitave bijele skupine. Da se sve to izbjegne, bijeli igra 8. D2. Ujedno prijeti raditi dva oka potezom na C1. Crni igra 9. C1 baš zato da bijeli tu ne uradi ta dva oka. Bio je prinuđen na to.
Bijeli je sada stekao prividnu inicijativu i igra proširenje na lijevoj strani s 10. B4. Izgleda kao inicijativa, kao kreacija, a ustvari je bijeli prinuđen na to. Crni nebi smio zaustavljati s B5, jar bi bijeli s A4 stvorio uvjete za oči. Da se to ne desi sada crni mora igrati 11. A4 i time potiskuje granicu bijeloga kuta na 12. A3.
Sve je spremno za 'otvaranje karata' i crni igra krunski potez 13. A1!!! Gotovo je. Bijeli ne može praviti dve oka. Zarobljavanje ove trojke je pad bijeloga, jer crni tada uzvraća s B1!. Bijeli ne smije ni A2, ni D1, jer bi kasnije morao zarobiti spommenuta tri crna, a rekli smo da to nisu oči zbog uzvrata na B1. Crni stoga deklarira kraj partije. Mora to i bijeli, jer nesmije igrati spomenuta dva poteza. Pao bi uz njih. Dokazni postupak statusa ove postave sam izveo prošli puta, a sada samo da napomenem, da u dokazu crni kreće s A2 i kada bijeli zarobi četvorku s D1, on će na B1. Partija je gotova i ko se ne igra, a očiju nema.
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 15.10.2007. u 10:18 sati.