Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

RAK DOJKE – ZAŠTO DOKTORI ŠUTE DOK ŽENE UMIRU?!

Nedavno je (i) kod nas komemoriran (obično se bezvezno kaže "obilježen") tzv. Dan ružičaste vrpce. To je bila udarna vijest. Svi su tv-voditelji i novinari imali na reveru presavijenu malu vrpcu te boje (slučnu onoj bijeloj u svatovima) i tronutim su glasom izvješćivali o akcijama širom Hrvatske, kojih je cilj ukazivanje na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Među brojnim uglednim osobama koje su poduprle te akcije, ministrica obitelji Jadranka Kosor naglasila je kako broj od 830 žena koje su lani umrle od te opake bolesti upozorava i poziva sve da budu "korak ispred" te da prihvate poziv na mamografski pregled, promoviraju prevenciju i program ranog otkrivanja raka dojke. A udruga Europa Donna Hrvatska i Hrvatsko senološko društvo najavili su akciju "Mama i ja" u srednjim školama u studenom s ciljem edukacije 30.000 maturantica o važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

Eto, dakle, sva se "edukacija" vrti oko (ranog) OTKRIVANJA raka! I ništa više! Sreća je ipak da se u Glasu Koncila (broj 41, od nedjelje 14.10.2007.) pojavio također jedan vrlo informativan, poučan i šokantan prilog o toj temi. To je razgovor s predsjednicom i suosnivateljicom koalicije ABC-a Karen Malec. (dostupan je na adresi: www.glas-koncila.hr/rubrike_izdvojeno.html?news_ID=12863).

Naime, međunarodna ženska organizacija (utemeljena u Americi) "Koalicija o abortusu i raku dojke" (Coalition on Abortion/Breast Cancer - ABC) informira i educira žena o riziku oboljenja od raka (osobito raka dojke) kao POSLJEDICA abortusa, korištenja kontracepcijskih pilula (anti-baby pilula) i tzv. hormonske nadomjesne terapije u menopuazi.

Gospođa Malec je i sama preživjela borbu s rakom, gledajući mnoge žene koje od njega umiru, djecu koja ostaju siročad, pa je odlučila prekinuti 'javnu šutnju' o nečemu što je tako očito i jasno dokazano, znanstveno utemeljeno. Iza nje je dugogodišnja borba za promicanje istine o rizicima oboljenja žena od raka dojke uzrokovanih promicanjem i podržavanjem promiskuitetnog načina života, u kojem se ističe korištenje kontracepcijskih sredstava i legalizaciju abortusa. U osnovi problema su znanstveni dokazi o tom riziku koji se od javnosti skrivaju.

"Stoljećima prije", pojašnjava gospođa Karen Malec, "taj je rizik otkriven s otkrićem zaštitničke uloge koju za ženu imaju trudnoća i porođaj. No, tada je to bila hipoteza, a od 1957. ta je hipoteza i znanstveno dokazana." Kao preventivno djelovanje i mogući način smanjenja rizika, a koji promiče i koalicija ABC, veći je broj porođaja u životu žene uz preporuku što dužeg dojenja djeteta. U slučaju da je žena imala abortus, najbolji način da umanji rizik jest da u roku 5 godina iznese novu trudnoću.

Kad su u javnost "procurili" znanstveni dokazi o istom riziku uzrokovanom tzv. hormonskom nadomjesnom terapijom, velik broj Amerikanka prestao je s primjenom. Rezultat svega bio je, napominje Malec, smanjeni broj oboljelih od raka - "u jednoj godini 14.000 oboljelih manje". Umjetni hormon estrogen (i progesteron) koji žena unosi u svoje tijelo, bilo kao kontraceptivno sredstvo, bilo kao terapeutsko sredstvo u menopauzi, prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svrstan je u najvišu grupu štetnih stereoida, odnosno najrizičniju skupinu kancerogenih tvari.

Kako abortus uzrokuje rak dojke? Koji su biološki dokazi o uzročno-posljedičnoj vezi abortusa i raka dojke? Malec navodi činjenicu da kod tek rođene djevojčice jedini organ koji se tek treba razviti tijekom njezina rasta i razvoja jesu dojke. U razdoblju puberteta zbog povećanog broja hormona estrogena, grudi rastu i razvijaju se; iako djeluju zrelo, njihov proces sazrijevanja tek je započeo. U ženskim grudima (mliječnim žlijezdama) nalaze se mliječni kanali koji povezani u splet omogućuju laktaciju nakon porođaja. Splet mliječnih kanala, koji tvore mliječnu žlijezdu (stručno se naziva lobul) zbog različitih promjena npr. menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze prolazi kroz cikličke promjene hormona.

Svaka žena u grudima nosi lobule tipa 1 i tipa 2 koji su najizloženiji i najosjetljiviji na maligno oboljenje. Zbog spomenutih hormonskih promjena (kada se povećava i broj hormona estrogena, koji je u povećanim količinama kancerogen) od prvoga menstrualnog ciklusa do prve trudnoće lobuli 1 i 2 uvijek se iznova množe, čime se povećava i rizik od oboljenja...

Ako pak žena iznese trudnoću do kraja, 85% lobula postaje tip 4, znači samo 15% ostaje tip 1 i 2. Sa svakom novom trudnoćom koju žena 'iznese' do kraja smanjuje se rizik od oboljenja za 10% - jer ima više lobula tipa 4 koji je dakle štite od te zloćudne bolesti...
Abortusom pak žena, uz ostale neželjene posljedice, sprečava mogućnost preoblikovanja tipa 1 i tipa 2 u lobul tipa 4 što je čini izloženom povećanom riziku od oboljenja.

Što su pravi razlozi skrivanja istine? Mnogo je razloga zbog kojih američki mediji, koji sebe definiraju kao liberalni, ne žele reći istinu o tome...
Govoreći o razlozima skrivanja znanstvenih dokaza, Malec ih povezuje i s problemom financiranja istraživanja o raku uopće...
"Američki fondovi koji skupljaju novac za žene oboljele od raka vode isti oni ljudi koji su donedavno radili u korist abortusa."

Gospođa Malec svoje tvrdnje obrazlaže primjerima gdje su žene bile manipulirane (dotle da su se žrtvovale za svoju štetu) te ističe da svijest žena mora biti probuđena i da one moraju saznati pravu istinu. Zato otvoreno kaže:
"Tri su razloga zbog kojih se ne govori o riziku oboljenja od raka dojke kao posljedice abortusa, korištenja kontracepcijskih pilula i tzv. hormonske terapije u menopauzi:
- medicinska ideologija potpomognuta farmaceutskom industrijom,
- prisutni strah doktora od gubitka posla i ugleda te
- moć kontroliranja ljudske populacije na zemlji
."

Na kraju je predsjednica ABC-a Karen Malec rekla:
"Svim ženama u Hrvatskoj, onim zdravima i onima koje se bore protiv te opake bolesti, želim poručiti kako je najbolji način smanjenja rizika, koji više nitko ne može osporiti, dobra informiranost te pozitivniji stav prema većem broju porođaja u životu; da usprkos borbi za što važniju ulogu u poslovnom svijetu i većom 'zaradom' ne odgađaju vrijeme prve trudnoće jer samo će tako najbolje zaštiti sebe od toga rizika, ali i svoju djecu koja, u suprotnom, imaju najveće šanse da postanu siročad!"
..........................................
PS&NB: Malo sam skratio prvu verziju posta jer su me mnogi upozorili da je zbog dužine zamoran. Možda će sada biti odmoran!


Post je objavljen 15.10.2007. u 00:15 sati.