Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/juznaamerika

Marketing

LATINSKA AMERIKA OSNIVA BANKU ZA RAZVOJ

Osnivanje Banco del Sur inicirao je predsjednik Venezuele Hugo Chavez

Sedam južnoameričkih država dogovorilo je osnivanje regionalne banke za razvoj Banco del Sur. Njezino osnivanje inicirao je venezuelski predsjednik Hugo Chavez kako bi proširio regionalnu trgovinu i razvoj iz isključivo južnoameričkih izvora. Chavez, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i predsjednici Argentine, Bolivije, Ekvadora, Paragvaja i Urugvaja banku će otvoriti 3. studenog u glavnom gradu Venezuele Caracasu, navodi se u "Deklaraciji iz Rio de Janeira" koju su potpisali dužnosnici ministarstava financija iz sedam zemalja. "Banco del Sur za Jug predstavlja početak novog financijskog projekta", rekao je Rodrigo Cabezas, venezuelski ministar financija reporterima u Rio de Janeiru dodavši kako ovaj projekt neće biti na usluzi drugim državama.
Chavez je predložio osnivanje banke kako bi se regija suprotstavila utjecaju Sjedinjenih Država u Latinskoj Americi. Osim toga, banka će služiti i usmjeravanju naftnih profita od rekordno visokih cijena nafte u financiranje programa socijalnog i ekonomskog razvoja. Brazil se suprotstavljao ideji da se banka iskoristi kao alternativa Međunarodnom monetarnom fondu, a protivi se i korištenju fondova banke kao podrške valutama. "Lula i Brazil nisu socijalisti kao Chavez, već su pod pritiskom brazilskih kompanija koje uvelike posluju u Venezueli kako bi održavale dobre odnose", rekao je Jose Botafogo, bivši brazilski veleposlanik i čelnik brazilske udruge za međunarodne odnose dodavši kako Brazil radije ne bi imao novu banku, no voljan ju je prihvatiti ako je to prava banka, a ne samo neki Chavezov socijalni program.
O pitanjima iznosa kojim će svaka zemlja sudjelovati u banci te kako će se povećavati dodatni kapital raspravljat će se u roku od 60 dana od svečane ceremonije potpisivanja u Caracasu, rekao je Guido Mantega, brazilski ministar financija. Prema dogovoru, svaka će zemlja imati jednak glas u upravnom odboru banke. Očekuje se da bi se banci mogli pridružiti i Čile, Peru, Kolumbija, Surinam i Gvajana.


Post je objavljen 11.10.2007. u 15:02 sati.