Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horsepower2

Marketing

SHETLANDSKI PONY

Poniji, za razliku od velikih konja imaju krupna tijela u odnosu na svoju visinu. Po visini, ponijima se smatraju svi konji čija visina iznosi:
A: do 117 cm
B: od 117- 127 cm
C: od 127- 137 cm
D: od 137- 146 cm
E: od 146- 157 cm

Ovi kriteriji pokazuju da bi se u pony konje mogli ubrojiti haflingeri,pa čak i neki arapski i lipicanski konji.

Shetlandski poniji imaju dugu povijest i tešku ulogu kroz povijest. Nastali su na područjima sjeverno od Škotske gdje prevladava vrlo nepogodna klima. Neprestano pušu hladni vjetrovi, temperature su niske, vegetacija siromašna, a tlo kiselo i na njemu su rasle uglavnom nehranjive biljke. Svi ti nepogodni uvjeti su utjecali na veliku izdržljivost ove pasmine konja.
Kroz povijest ovi su konji služili za obavljanje teških poslova u rudniku pa su često osljepljivali od tame. 1820.g. je zabilježeno kako je jedan shetlandski pony 85 km nosio čovjeka svoje težine. Preci ovih konja potječu s prostora Skandinavije, a korijene vuku od primitivnog tipa konja- tundra konja.
1870.g. Lord Londondery je osnovao prvu ergelu shetlandskih konja i tako ih spasio od izumiranja.






VISINA: ne prelazi 100 cm, a nekad i ispod 80 cm
TEŽINA: 100- 150 kg ( shetlandski pony, ali ne i ostali )
Shetlandski poniji su snažne građe, vrat mu je savijen i mišićav, oči izražene, noge široko postavljene, široke sapi, kratke noge s jakim i izraženim koljenima dok su mu kosti široke i jake, kičice kratke a kopita izrazito tvrda.




Poniji se javljaju u svim bojama- vranci, dorati, šareni, a rjeđe alati i žeravi.
Po naravi, ovi su konji mirni i djeca ih posebno vole, ali moguće je susresti pojedine ponije koji su prilično agresivni ( ponekad i «veliki» konji)



Zanimljivo je da su shetlandski poniji dugovječni i da žive i do 40 godina što je kod velikih konja rijetkost. Zbog svojih jakih nogu i kopita, vrlo su stabilni na neravnom terenu.
Danas su shetlandski poniji popularni ne samo u Europi nego i u Americi i Australiji. U razvijenim zemljama česta su natjecanja djece u kasačkim utrkama ponija.




Post je objavljen 10.10.2007. u 22:01 sati.