Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babylonzoo

Marketing

Netko nas posmatra

Otkrila sam nekoliko fotki sebe na blogovima par ljudi.Bizaran malo osjećaj.Luknem pogledati nečiji blog, kad ono - moja me faca gleda preko ramena.Na jednoj igram biljar.Na jednoj šetam s foto-aparatom.Treća je s mojom obitelji.Bile su to neke općedruštvene zgode,jedan izlet ... jedan trenutak opuštanja u danu u kojem sam bila uključena u organizaciju jednog happeninga.
Podsjetilo me to malo na film " Dim" u kojem jedan od likova snima svaki dan isti trg, istu scenu, samo se, naravno situacije mijenjaju.U jednom se trenutku njegov susjed kojeg je pozvao u posjet razveseli i iznenadi jer na jednoj od fotografija ugleda svoju pokojnu suprugu u prolazu tim trgom.
Ustvari sam malo zatečena.Najbolji opis bi bio - kao da sam pokucala na vrata i došla u goste, sjela u fotelju, započela razgovor s domaćinom kad je odjednom sobom prošetala osoba s mojim licem i ja sam sa zaprepaštenjem shvatila da sam to - ja.
Jako maglovit i čudan okus nakon svega - pokušavam uobličiti dojam kako ćemo jednom kad umremo ostati zabilježeni na blogovima nepoznatih ljudi,na fotkama Japanaca koji su uslikavali Bana Jelačića ovog ljeta u Zg-u a ti se našao u pozadini,u arhivi lokalne televizije na snimkama u povodu posjete nekom okupljanju tipa Prvomajski grah na trgu...etc.Na Internetu.A kada će i zašto nestati Internet ?Jer hoće.Samom time što je ta misao moguća kao takva.Iako se, naravno, kao i uvijek radi o semantici.ON NEĆE NESTATI, SAMO ĆE PRIJEĆI U DRUGI OBLIK.Objasniti to bilo bi kao da nekom ustravljenom primitivnom čovjeku nad video - snimkom rođaka koji je u trenutku gledanja već mrtav objašnjavamo da ne vidi duha.I dodamo da je to samo " video - kaseta".
Hoćemo li....JESMO LI...svi preselili već u eter ?
Mislim, tko nam garantira da sve što zovemo stvarnost nije samo dobra senzorna simulacija ?
Baudrillard bi rekao - simulakrum i definirao ga kao izjednačavanje događaja i njegovog značenja, komentara.Snimanje ratova u stvarnom vremenu poput reallity showa.Nepostojanje negativa fotografije.Virtualna ekonomija u kojoj se trguje još samo sa " razmjenskom vrijednošću".Čudna slutnja da u početku ne bijaše Riječ već Video-igra...







Post je objavljen 10.10.2007. u 21:19 sati.