Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Grobar Zagreba

Najnoviji broj Ferala donosi opširan članak o Bandićevom autokratskom vladanju Zagrebom. U članku se više-manje rezimira dosadašnji stil vladanja kombinacijom kulta ličnosti i mafijaške organizacije. Također se ističu dosadašnje brojne afere i analizira zašto središnjica SDP-a šuti i ništa ne poduzima. Najzanimljiviji dio članka je gotovo sami kraj u kojemu se postavlja pitanje zašto HDZ šuti i mirno promatra događanja umjesto da bude najglasniji kritičar.

Slično razmišlja i psihologinja Mirjana Krizmanić koja se angažirala u građanskoj inicijativi što se usprotivila izgradnji novih komercijalno-stambeno-garažnih sadržaja u gradskom središtu. Ona kaže: «Zašto nitko u ovom predizbornom vremenu ne kaže: 'Spasit ćemo ovaj grad, naša stranka će spriječiti razaranje, ne samo u Zagrebu, nego i u Splitu ili Rijeci, u čitavoj zemlji'! Dobili bi glasove. Ipak, nitko se ne oglašava. Zar to nije čudno? Znači li to da su svi umreženi, horizontalno kroz sve stranke? HDZ pušta Bandića da divlja. Pa, zašto? Sanaderu bi to moglo sačuvati vlast, ali on ne poduzima ništa. Meni je to sumnjivo».

Sanaderova šutnja

Naravno da je sumnjivo. Jasno je, naime, da šef SDP-a Zoran Milanović ne dira u Bandića i njegove poslove zarad manifestiranja predizbornog jedinstva partije, a isto je tako jasno da će u slučaju izborne pobjede Milanović učiniti sve kako bi marginalizirao razigranog gradonačelnika. Bude li morao, neće mu biti teško ni da ga trajno odstrani i Bandić je toga svjestan. No, što je sa Sanaderom? Zašto premijer dosad nije odaslao nijednu kritičku strelicu prema Bandiću koji je nesumnjivo jedna od slabijih, možda i najslabija, SDP-ovih karika? Zašto HDZ u Zagrebu praktično i ne postoji kao opozicijska stranka? Kojim su tajnim i čvrstim spregama povezana dvojica od trojice najmoćnijih ljudi u zemlji? Možda ćemo, tko zna, dočekati i dan kad će se tim misterijem pozabaviti tijelo poput USKOK-a, a možda će sve biti puno jasnije nakon parlamentarnih izbora.


Post je objavljen 06.10.2007. u 14:50 sati.