Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

Iguana iguana

Prije par dana za pacijenta sam imala zelenu iguanu. Gospođa ju je našla na parkiralištu (!!!), sa na pola slomljenim repom i došla je odmah kod veterinara. Odrezala sam rep do kraja i rekla da će ponovo narasti (to je odprilike sve što znam o iguanama i ispala sam jako pametna). Nakon toga sam malo pročitala o tim zelenim životinjicama i moram priznati da ih uopće nije lako držati kao kućne ljubimce i nadam se da ljudi koji ih kupuju za kućne ljubimce da se prije dobro pripreme i prouče njihovo držanje u zatočeništvu (da, zatočeništvu jer su to divlje životinje koje prilagodimo na život u našem domu). Evo, samo par kratkih informacija o najčešćoj vrsti iguane-zelena iguana.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Iguane spadaju u razred Reptilia (gmazovi), red Squamata (ljuskaši), podred Lacertilia (gušteri), porodicu Iguanidae (iguane) koja se dijeli još u osam rodova. Brojnost populacije mnogih vrsta iguana u poslijednje vrijeme je izrazito smanjen i pojedine su vrste kritično ugrožene. Poput mnogih drugih životinja, ugrožava ih uništenje staništa. Pojedine vrste, prvenstveno zelena iguana (Iguana iguana), uzgajaju se radi kože od koje se izrađuje obuća, remenje i torbe. Mnoge su omiljene i kao kućni ljubimci, no vrlo se često trguje jedinkama koje nisu uzgojene, već ulovljene u prirodi. Najpoznatija vrsta iguane (koja je najčešća i kao kućni ljubimac) je zelena iguana (Iguana Iguana), koja nastanjuje mnoge karipske otoke te obalno područje istočnog Pacifika, a unesene su na Floridu i Havaje. Odrasle jedinke dugačke su oko 2 metra i teške 6 kg. Iako ih nazivamo zelenim iguanama, jedinke mogu biti različito obojane, mladunci su u pravilu prošarani smeđim prugama, dok odrasli su jednoliko obojani. Boja također ovisi o temperaturi, zdravstvenom stanju životinje, raspoloženju pa čak i socijalnom statusu. Šest do osam tjedana prije parenja mužjaci poprime narančastu ili zlatnu boju, dok ženke zadržavaju zelenu. Većina zelenih iguana postaje spolno zrela u trećoj ili četvrtoj godini starosti. Razmnožavaju se u suhom razdoblju godine. Otprilike 65 dana nakon parenja ženke polažu 10 do 30-tak jaja, a njihov broj ovisi o veličini i sarosti ženke. Nakon što ostave jaja, napuštaju gnijezdo, a inkubacija traje 90-120 dana. Mladi pomoću posebnog zubića (koji odmah nakon izlijeganja ispadne) probijaju ljusku i izlaze van. Iguane su biljojedi, ali mlade iguane često jedu kukce ili njihova jajašca (zbog veće količine proteina koji su potrebni za rast).

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Iguane, kućni ljubimci uz biljnu hranu koju trebaju dobivati svaki dan, trebalo bi im dodavati i vitaminske preparate i kalcij. Unos fosfora treba biti u najmanjoj mogućoj količini. Mlade jedinke moraju imati toplo mjesto u terariju gdje je temperatura 35° C, a preostali dio terarija ne smije iznositi ispod 24°C. Temperatura odraslim jedinkama treba biti između 20-38 °C (po noći niža nego danju) .Terarij mora biti ŠTO VEĆI, jer neadekvatna veličina izaziva stres kod životinje, a također se mogu i ozljediti. Rane na nosu i slomljene kandže upućuju na ozljeđivanje životinje zbog premalenog prostora. Mlade životinje se mogu držati i u akvariju ali zbog brzog rasta nakon jedne godine se moraju preseliti u veći prostor. Uređenje prostora mora biti identično prethodnom (odgovarajuće osvijetljenje, grijači, penjalice). Iguane moraju imati izvor UV-A i UV-B osvijetljenja, jer UV-A stimulira prirodno ponašanje, a UV-B je važno za metabolizam kalcija. Zbog nepravilnog osvijetljenja mogu imati problema sa kostima što se često javljaja u vidu deformiteta (najčešće čeljusti) i slabošću ekstremiteta koja nažalost na kraju može uzrokovati i uginuće. Najbolji izvor UV zraka je Sunce ali staklo filtrira većinu UV zraka pa je najbolje ugraditi UV lampe. Kao što je važna odgovarajuća temperatura tako je podjednako važna i vlažnost zraka koja mora biti visoka. U prirodi vodu najviše dobivaju preko hrane i visoke količine vlage u zraku ( 65-75%).
Više o držanju iguana naći ćete na stranicama Green Iguana Society, SRETNO!!!!
Dsretan

Post je objavljen 30.09.2007. u 10:32 sati.