Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/insidelove

Marketing

Kada će odgovarati ratni zločinci za počinjena kaznena djela? Kada?

Ogorčena sam cijelom situacijom, ovo je velika nepravda.
Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, Šljivančanin na 5, a Radić je oslobođen svih točaka optužnice.
Nisam se nikada htjela petljati u politiku, posebice ne onu Haašku, jer je suviše sramotna. No, jednostavno ne mogu da se ne osvrnem na ovo. Rođena sam u Vukovaru, sa 7 godina ga napuštam zbog idiota koji su proveli velikosrpsku agresiju. Naravno da tada nisam ni znala što se događa, niti sam znala gdje su mi roditelji jer sam s bakom napustila grad. Druga baka je ostala tu još nekoliko mjeseci nakon pada Vukovara, slučajno smo je vidjeli na nekoj od snimaka na tv-u i uspjeli smo joj poslati novac da može doći u Zagreb.
Vratila sam se 1998. i upisala se u 8. razred osnovne škole. U blizini škole bila je jedna srušena prostorija (ma sve je skoro bilo srušeno, pa i sama škola) gdje smo se skupljali, bilo je tu i Srba. Jednog dana došao je učenik (Srbin) i rekao da će nas sve pobiti. Mislili smo da se zeza, da ne misli ozbiljno. Tada je počeo otkopčavati jaknu i iznutra je imao nekoliko bombi od koji je jednu bacio iza škole. Uspjela sam nekako doći do telefonske govornice i pozvati policiju. Nikad neću zaboraviti kako sam se tada uplašila. Isti dan je grupica srpskih učenika blokirala put Hrvatima prema autobusima kojima su ovi išli kući u okolna sela.
I sad, kako da tu bude mir? I nakon toliko godina ništa se nije promijenio, apsolutno ništa.
Koliko je ratnih zločinaca u pritvoru? Možda ako je jedan, ali više nije sigurno. Koliko je njih uhićeno za ratne zločine počinjene u Vukovaru, Sotinu, Berku, Mikluševcima i ostalim dijelovima kako Vukovara, tako i Hrvatske. Koliko njih odgovara za počinjene zločine?
Ma nitko, ljudi, vjerujte, nitko….E to je ono što je sramotno. To je ono što ova država dopušta. A naši generali su naravno pritvoreni.
Jučer sam s balkona vidjela neku strku, odjednom se puno policije stvorilo i tada sam skužila da su došli Sanader i Kosorica, krenuli prema križu zapaliti svijeće za poginule branitelje. Brzo su reagirali, nema što. Ali zar će to paljenje svijeća kazniti odgovorne, kada će oni biti uhićeni, kada gospodine Sanaderu? Što činite po tom pitanju.
I kada ću se ja sjetiti svoga djetinjstva koje mi je oduzeto, uništeno. Kada, recite mi! A doći ćete opet u kolonu sjećanja, hodat će te cestom koja još uvijek miriše na krv…….

Evo i podataka s stranice www.24sata.hr

VUKOVAR U BROJKAMA:
- 15.000 civila bilo je do zadnjeg dana u Vukovaru. Među njima je bilo i 3500 djece. Oni su dočekali okupatore, koji su od žena i djece razdvojili muškarce, koje su pobili ili poslali u logore.
- 13 policajaca koji su se borili na području Vukovara još uvijek su na popisu nestalih osoba i ne zna se što je s njima.
- 14.500 agresorskih vojnika poginulo je tijekom napada na Vukovar. Neprijatelju su branitelji uništili više od 400 oklopnih vozila, a srušili su i 27 agresorskih zrakoplova.
- 52 masovne grobnice dosad su pronađene u Vukovaru i okolici, a ekshumirano je 2000 žrtava, od kojih je 1688 identificirano.
- 6 godina imala je najmlađa žrtva silovanja u zloglasnom logoru u Stajićevu. Najstarija je bila baka od 80 godina.
- 12 hrvatskih redarstvenika masakrirano je i poginulo u zasjedi u Borovu Naselju 2. svibnja 1991. godine.
- 86 djece poginulo je u Vukovaru. Ukupno je poginulo oko 1100 civila i oko 600 branitelja. Ranjeno je 2500 ljudi.
- 40 ranjenika svakoga je dana stizalo u vukovarsku bolnicu. Hodnici, podrum i sobe bile su pune ranjenih Vukovaraca.


Post je objavljen 28.09.2007. u 11:18 sati.