Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Rak(bolest), misli i sudbina

Ovaj post pišem potaknut time da je mom tati prije nekoliko dana dijagnosticiran rak prostate i mora ići na operaciju 12.10. Nakon što mu je doktor rekao tu dijagnozu, znate kako je on reagirao? Otišao je kopati vrt, kao što i inače radi. Kada sam ga pitao kako se osjeća - rekao je dobro fizički i nije uopće davao dojam previše zabrinute osobe. Rekao je "što bude, bit će". Prema toj dijagnozi se za sada odnosi prilično staloženo - rekao je da jedino što više neće raditi je ići loviti lignje navečer jer zna biti hladno, pa se ne bi htio prehladiti. Nije nikada bio osoba koja se boji bolesti i prilično je aktivan u dobi od 67 godina - po cijeli dan radi oko kuće, u polju i sl. I svejedno je dobio rak. S druge strane moja mama je jako prestrašena osoba, od kad znam za sebe ona se boji da će dobiti rak. Taj njezin konstantni strah me je znao prije prilično iziritirati, sada ju prihvaćam sa tim strahom i vjerujem da ga se nikad neće riješiti jer ne može. Ona je tip osobe koja stalno govori o bolestima. Ona, srećom nema rak iako se već dugi niz godina boji da će ga dobiti. U našoj kući (živio sam sa mamom i sestrom, roditelji rastavljeni cijeli moj životni vijek) nikad se nije na glas govorila riječ "rak", već bi se to izbjegavalo kao da ako se spomene da ćemo se isti čas svi razboljeti i umrijeti u strašnim mukama.

Često se govori o snazi misli i da naše misli kreiraju našu stvarnost - pa tako i zdravlje. To je jako popularna teorija na području samorazvoja i duhovnosti. Međutim, moje iskustvo oko zdravlja i ono što vidim nije u skladu sa tom teorijom, već je u skladu sa onim što sam počeo vjerovati unutar zadnjih nekoliko mjeseci, a to je da će biti ono što treba biti, pa kakve god mi misli imali po putu. Jer po teoriji da naše misli kreiraju našu stvarnost moja mama je već odavno trebala napustiti ovaj svijet, a tata poživiti još barem 30 godina.
U periodu života koji je meni bio izuzetno psihički težak - ponekad i neopisivo, nisam imao niti jednom napadaj astme. Kasnije, kada mi je život bio točno po mjeri, kada je sve išlo u smjeru u kojem sam htio da ide - imao sam problema sa astmom. Dapače, i sada ih ponekad imam. Zar ne bi bilo logično da kada mi je bil full teško psihički da sam imao i problema sa astmom i obrnuto? Ili to ili možda teorija snage misli i nije baš najpreciznija...

OK, pustimo sa strane moje roditelje i mene, mi smo obični ljudi. Ali što je sa Oshom, Katie Byron, Sri Ramana Maharshijem, Sri Nisargadatta Maharajem? Osho je cijeli život imao dosta problema sa zdravljem. Katie Byron je imala jako teških problema sa očima. Maharshi i Maharaj su umrli od raka. A sve ih smatram prosvjetljenima. Svi su živjeli u stanju konstantne sreće. Oni su savršeni primjer ljudi koji nisu imali negativnih misli. Kako to objašnjava teorija snage misli? Mislim da i nema nekog dobrog objašnjenja. S druge strane, teorija sudbine to može bez problema prihvatiti. Ispada da kada se prosvijetlim ulazim u rizičnu grupu za dobiti rak ili imati barem ozbiljnih fizičkih problema. nut

I ako mi dođe netko sa pričom da mi svojim mislima kreiramo svoje zdravlje, neću mu ništa reći - već samo u sebi potvrditi da svatko vjeruje ono što treba vjerovati u tom trenutku. Očito, ja u ovom trenutku vjerujem u sudbinu i model koji nam govori o neopisivoj snazi naših misli mi i nije baš tako prihvatljiv jer ima previše izuzetaka.

Oko određenih stvari je očita veza između belief systema i naše stvarnosti - i o tome sam i sam pisao, a pisati ću i dalje. Naša tijela su na neki način upravljana sa belief systemom (svjesnim i podsvjesnim). Međutim, za mene je i belief system koji nam se događa još jedan alat Sudbine preko kojeg se ona pobrine da bude ono što treba biti. Očito nije jedini alat, ali je jedan od najmoćnijih.
Naravno, da ne bi netko krivo shvatio ovaj post - ako možete, živite zdravim životom i imajte pozitivne misli, ako ništa drugo jer će vam biti ugodnije po putu. Ali to nije garancija da ćete i stvarno biti zdravi. Ako ste bolesni, probajte biti zdravi - što je prava sudbina znati ćete tek kada se pokušate izliječiti.

Namaste svima.

Post je objavljen 28.09.2007. u 09:21 sati.