Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sveopesekima

Marketing

Manje poznate pasmine

Danas ću predstaviti neke vama možda manje poznate pasmine


SVLENI HAVANSKI PAS – Bichon Havanese


Image Hosted by ImageShack.us
Maticna zemlja: Kuba

Podrijetlo:
O njegovu podrijetlu postoje dvije verzije: prva da je nastao krizanjem izmedju bolonjeskog psica i patuljastog pudla, koje je izvedeno u Argentini. Druga da je nastao krizanjem izmedju maltesca i malih antilskih pasa.

Opis:
Tezina ne smije prijeci 6 kg. Lubanja je plosnata i siroka, obrazi vrlo plosnati, gubica usiljena, njuska crna, oci velike, pozeljno crne. Usi su usiljene, ovjesene, tijelo dulje no vise, rep uspravno nosen, noge ravne i mrsave, dlaka duga i glatka. Boja: bijela, krem, siva, bijela s mrljama.

Narav:
Zivahan, prilagodljiv, privrzen, dostojanstven, cist. Bichon Havanais se izuzetno dobro se slaze sa strancima , psima i drugim zivotinjama.

Koristenje:
Simpatican kucni pas. Usprkos izgledu krznene loptice, ova je pasmina neustrasiva I otporna. Farmeri u Norveskoj cak ih treniraju za sakupljanje stada ovaca.

Zdravstveni problemi:
Prilično zdrava i dugovječna pasmina. Ipak,mogu oboljeti od progresivne atrofije retine,katarakta i luksacije patele.

Očekivana dob: 14-15 godina


AFRIČKI GOLOKOZI PAS – Chien a peau nueFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Maticna zemlja: Nije utvrdjena.

Podrijetlo: Doveden je u Meksiko u 17. st. vjerojatno iz Afrike. U stvari je poznat pod imenom canis africanus. Vrlo je slican kineskom kukmastom psu.

Opis: Elegantan, finih i cvrstih kostiju, sve u svemu nalikuje malom talijanskom hrtu. Visok je 25-40 cm, tezak 4-8 kg. Glava je dobro oblikovana, zubalo pravilno, koza je glatka i gola, jedino je obrastao dlakom na vrhu glave i, katkad, na vrhu repa. Boja koze: slonovski-siva, siva s ruzicastim mrljama, boja mesa sa sivim ili crnim mrljama.

Narav: Zivahan, osjetljiv, privrzen.

Korsitenje: Kucni pas.


TULEARSKI KUDRAVI PSIĆ – Coton de Tulear


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Maticna zemlja: Madagaskar

Podrijetlo: Pas je u Tulearu, na Madagaskaru, stoljecima poznat.

Opis: Drazestan mali pas slican maltescu. Visina muzjaka je 31 cm, zenke 28 cm. Tezina muzjaka 4 kg, zenke 3,5 kg. Glavna mu je karakteristika dlaka, duga i teska poput pamuka, bijele boje s neznatnim mrljama po usima.

Narav: Vjeran, privrzen, vezan za kucu i za gospodara.

Koristenje: Ovaj kucni pas voli otvoren prostor, rado pliva i kilometrima slijedi gospodara na konju.

Zdravstveni problemi:*

Očekivana dob: 14-16 godina

MAJMUNASTI PINČ – Affenpinscher


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Maticna zemlja: Njemacka

Podrijetlo: Nema preciznih podataka no sigurno je da je u srodstvu s belgijskim grifonom, a vjerojatno i s kojim terijerom.

Opis: Visina 25-38 cm. Glava je krupna i okrugla, gubica snazna i kratka, stop naglasen, lubanja konveksna. Dlaka je cupava, izgleda kao mali majmun, oci su tamne, okrugle, ispupcene, inteligentnog izraza. Usi su uspravne i siljaste, vrat kratak i savijen, tijelo zbito, prsni kos prostran, rep visoko nosen, skracen na 2/3 duljine. Noge su ravne, cvrstih kostiju. Dlaka je duga, ostra, donja dlaka lagano kovrcava. Boja: sivkasto-crna, plavkasto-siva, crvenkasto-zuta. Dlaka se ne sisa i ne trima.

Narav: Autoritativan, agresivan, lajav, privrzen obitelji, pristupacan, znatizeljan.

Koristenje: Kucni pas koji voli otvorne prostore. Uporan je lovac na stakore i cuvar kuce.

Zdravstveni problemi: Ova pasmina nema većih zdracstvenih problema.

Očekivana dob: 10-12 godinaMALI LAVLJI PSIĆ – Bichon Petit Chien LionFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Maticna zemlja: Francuska

Podrijetlo: Potjece sa Sredozemlja, vjerojatno od mljetskog psica a nastao je 1600. godine.

Opis: Visina 20-35 cm, tezina 2-4 kg. Glava je kratka, lubanja prostrana, njuska crna, oci okrugle, tamne, inteligentne, ovjesene usi su obrasle resama. Tijelo je kratko, dobrih proporcija, rep srednje duljine, dlaka duga i valovita. Najtrazenija je bijela boja, crna, limunova, ali su priznati i primjerci s tockama. Sisa se kao pudl, od polovice tijela prema natrag pa i rep. Na vrhu repa ostaje cupetak da bi pas izgledao poput malog lava, sto trazi i ime ove pasmine.

Narav: Ugodan, veseo, privrzen, inteligentan.

Koristenje: Kucni pas ostrog laveza.FALEN – patuljasti kontinentalno spanijel ovjesenih usiju – Phalene – Epagneul nain continental a oreilles tombantesFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Maticna zemlja: Francuska i Belgija

Podrijetlo: Vrlo rasprostranjen u vrijeme renesanse u Italiji, kasnije su ga usavrsavali francuski i belgijski uzgajivaci.

Opis: Skladno gradjen, zivahnog izgleda, visina ne smije prijeci 28 cm, a tezina je 2,5-4,5 kg. Dozvoljeno je da zenka ne bude teza od 1,5 kg. Glava je lagana, stop naglasen, njuska mala i crna, lagano spljostena. Zubalo je dosta snazno, oci su velike, bademaste, tamne, izrazajne. Usi su fine, ovjesene, pokretne, obrasle dugom, valovitom dlakom. Rep je nosen savijenona ledjima, obrastao dugom dlakom. Dlaka je obilna i valovita, na gubici i na prednjoj strani nogu kratka. Sve boje su dozvoljene (crvena, zuta, trobojna, dvobojna).

Narav: Zivahan, poslusan, tih.

Koristenje: Idealan kucni pas. Dlaka mu naraste do pune duljine tek kad navrsi 18 m jecesi. Cvrst je, otporan na svaku klimu, voli ugodnosti stana, a kad mu se pruzi prilika, zabavlja se lovom na stakore.

KINESKI PSIĆ HRAMOVA – Chinese temple dogFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Maticna zemlja: Kina

Podrijetlo: Ubraja se u oitelj cina i vrlo je nalik, gotovo jednak, kineskom carskom cinu. Stoljecima je cuvao hramove.

Opis: Glava je krupna, gubica kratka, njuska plosnata, zubalo vrlo cvrsto. Ta pamina postoji u cetiri velicine: divovska (30-35 cm, 9 kg), srednja (25-30 cm, 4-7 kg), minijaturna (10-12 cm, 2 kg) i za rukav (7 cm, 0,6-0,9 kg).
Dlaka je duga, svilenkasta, u pravilu bijela i crna. Podnosi niske temperature, a kad je vruce, gubi donju dlaku.

Narav: Miran, pristupacan.

Koristenje: Uzgojen da bude ugodan kucni pas, ali se pretvara u lajavog psa cuvara cim se kuci priblizi stranac.

CRNO- ŽUTI MINIJATURNI TERIJER – Black and Tan Toy TerrierFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Maticna zemlja: Velika Britanija

Podrijetlo: U 19. st. nastao je od mancesterskog terijera, kojemu je dosta i slican.

Opis: Visina 25-30 cm, tezina 3-3,5 kg. Glava je dugacka, uska, klinasta, lubanja plosnata, stop jedva naglasen. Njuska je crna, usnice zategnute, oci bademastog oblika, crne. Usi su uspravne, siljate, okrenute prema naprijed, vrat je dugacak, lagano savijen. Rep seze do skocnog zgloba. Dlaka je gusta, glatka, sjajna. Boje: crna i mahagoni-crvena, svaka jasno ocrtana, sa palezem.

Narav: Privrzen, zivahan, vrlo inteligentan.

Koristenje: Vrlo malen kucni pas, krvolocno napada stakore i ostale sitne zivotinje.SVILENASTI TERIJER – sidnejski terijer – Silky Terrier – Sidney TerrierFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Maticna zemlja: Australija

Podrijetlo: Nastao je krizanjem skaja, kerna i jorksirskog terijera, a bratic je australskog terijera kojem je vrlo slican. Prvi standard pasmine nastao je 1962. a preradjen je 1967. Poznat je i pod imenom Sidney-Terrier ili Sidney Silky Terrier.

Opis: Zbit pas ali lagane gradje. Srednja je visina 22,5 cm, tezina 4-5 kg. Glava je srednje duljine, siroka izmedju usiju, snazna, tipicno terijerska. Celjusti su snazne, njuska crna, oci okrugle i tamne, usi oblika slova v, uspravno nosene. Tijelo je umjereno izduzeno. Rep, prikracen, ravno je nosen. Dlaka, duljine 12-15 cm, je fina, svilenkasta. Boja: plava s palezem, plavo-siva s palezem.

Narav: Zivahan, borben, drustven, znatizeljan, vrlo inteligentan.

Koristenje: Danas je samo kucni pas, ali jos posjeduje instinkt jamara i lovca na stakore.

Napomena: Dlaka trazi stalnu njegu kako bi zadrzala svoju ljepotu.


Post je objavljen 08.09.2007. u 11:44 sati.