Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojpassigmund

Marketing

Znam ti ja i lezi i dođi...

Mali dlakavac polako sve više shvaća i prihvaća odgoj odnosno pravila lijepog ponašanja. Kod kuće je miran, dobar i mazan...a u šetnji i igri sa psima druželjubiv, veseo, zaigran, nježan, ali i hrabar i bez respekta. Polako sve sjeda na svoje mjesto...vi ste puni znanja, htijenja, ustrajnosti i dosljednosti, a štene vas sve bolje razumije, sve vas više prihvaća kao vođu čopora i sve u svemu zadovoljni ste i vi i štene. Pravo je vrijeme za dopunjavanje arsenala naredbi odnosno vježbi koje vaš psić treba precizno i bez pogovora obavljati.
Sjedi smo savladali, sjedi-čekaj ide sve bolje, a možeš je naredba koju mali dlakavac uvijek sretno obavlja i to bez iti najmanjeg pogovora. Odlučili ste pridodati naredbu lezi, koja i nije da vam nešto grozomorno treba, ali svi psi znaju tu naredbu pa nema smisla da vaš zaostaje...i naredbu dođi koja je suuuuper naredba jer tako možete dozvati psića onda kada želite da bude uz vas.
Odabirete neku mirnu livadu bez pasa kako bi osigurali sve uvjete za štenetovu čvrstu koncentraciju.
Krećete s naredbom lezi...u vrške prstiju uzimate slasnu nagradicu i već naučenim potezom pomicanja nagradice iznad štenetove glave prema repu i uz izgovaranje naredbe sjedi stavljate psa u sjedeći položaj...u tom trenutku nećete dati štenetu nagradicu...iskoristiti ćete štenetovu fiksiranost pogledom na nagradicu i postaviti psića u ležeći položaj tako da držeći i dalje nagradicu u vršcima prstiju spuštate ruku ispod štenetovih prednjih šapa. Kada štene posegne za nagradicom u vašoj ruci odnosno u vršcima vaših prstiju, koja se nalazi pred njegovim prednjim šapama, štene će se bez vlastitog znanja i volje spustiti u ležeći položaj. Kada štene dođe u ležeći položaj dajete mu nagradicu iz vršaka vaših prstiju i izgovarate naredbu lezi. Eeeeeee fora je to štenetu dva puta tako, ali nakon toga štene se umjesto u ležeći položaj prebacuje na leđa i čeka da ga mazite, ili klaunovskim izvijanjem vrata i kralježnice pokušava dohvatiti nagradicu koja se nalazi u vašim prstima ispred štenetovih prednjih šapa. Koliko got vam to slatko bilo u tim trenutcima nikako štenetu nećete dati nagradicu, već prekidate vježbu i krećete od početka. Štene mora biti svjesno da će nagradicu dobiti samo ako uspješno obavi vježbu odnosno ispoštuje naredbu.

Naredba lezi korisna je u slučajevima kada kraj sebe dok s nekim razgovarate ili pijete kavu želite imati potpuno mirnog psa. Druga svrha naredbe lezi jest da je to najniže što psa možete postaviti pa mu u određenim trenutcima na taj način možete pokazati da ste vi gazda i da nekim njegovim postupkom niste zadovoljni

Naredba dođi jest iznimno složena i teška. Iz tog razloga odlučili ste ju štenetu objašnjavati u nekoliko etapa. Za početak pred sebe posjedate štene već naučenom metodom...nakon što štene sjedne nećete mu dati nagradicu. Dok štene čitavo vrijeme pogledom fiksira nagradicu vi se povlačite korak u nazad i prilikom tog povlačenja u nazad izgovarate naredbu dođi. U trenutku kada štene krene za vama i ponovno sjedne pred vas s pogledom prikovanim za nagradicu dajete mu nagradicu i pohvalite ga. Kada štene prihvati ovu vježbu i kada će ju obavljati bez greške krenut ćete dalje razvijati naredbu dođi.
Naredbu dođi nipošto nemojte prostituirati izgovarajući ju bez reda i programa. Dođi nemojte nikako koristiti dok dozivate psića da hoda uz vas. Nemojte ju koristiti kada niste sigurni da će ju psić obaviti bez greške. Dakle naredba dođi mora biti 100% izvršiva bez ikakvog pogovora.

Svaki trening obavezno završavate sa obavljanjem vježbe koju je štene savladalo...štene mora iz učenja otići zadovoljno sobom.
Ne zaboravljate se nakon treninga poigrati sa malim dlakavcem, ili ga pustiti da veselo trčkara sa svojim psećim frendovima.


Post je objavljen 31.08.2007. u 07:22 sati.