Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

Prehrana nasih pasa

.
Kućni ljubimci nekad su se hranili sirovom hranom, ostacima hrane obitelji u kojima su živjeli ili hranom kuhanom posebno za njih. Danas većina ljubimaca jede gotovu, industrijsku hranu pripremljenu posebno za njih. Je li to najbolji izbor?

Kako je proizvodnja hrane za kućne ljubimce te općenito lijekova, igračaka, nastambi i opreme ozbiljan biznis koji zgrće ogromnu lovu, jasno je da je do pravih informacija teško doći. No ako uzmemo u obzir da se istraživanja ljudskog zdravlja i bolesti provode stoljećima, a još uvijek na velik postotak pitanja nemamo odgovore, teško da ćemo i na pitanje kako je najbolje hraniti psa naći egzaktan odgovor.

Dok nas veterinari, proizvođači i prodavači pseće hrane uvjeravaju da je upravo industrijski pripremljena hrana (najčešće suha i iz konzerve) najbolja prehrana za našeg psa, nisu rijetki ni napisi o tome kako upravo zbog takve hrane psi imaju zdravstvenih problema.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
kuhana-ili-gotova-hrana?

Ono što je vjerojatno blizu istine jest da nije nužno psa hraniti isključivo najskupljom hranom jer je to ozbiljna stavka u obiteljskom budžetu. Ne želimo reći da industrijski pripremljena hrana nije dobra, no vjerojatno ipak nije nužna samo najskuplja hrana da bismo imali sretnog ljubimca koji će dugo živjeti. Ne treba zanemariti ni druge faktore, među kojima je najvažnije koliko se pas kreće na otvorenom i kakav mu je 'životni stil'.

Zdrava logika reći će kako psi žive uz ljude tisućljećima i da su bili zdravi i sretni i dok nije bilo gotove hrane. Ipak, istina nije tako jednostavna: zagađenje okoliša, promjena životnog stila, život uz suh zrak zbog centralnog grijanja, hrana puna pesticida i antibiotika, meso životinja tovljenih u stravičnim uvjetima utječu i na naše i na pseće zdravlje.

No ako ne možemo sebi pomoći, nego se moramo pomiriti s time da je to cijena koju plaćamo za neke druge povlastice suvremenog svijeta, ne bismo trebali dizati paniku ni ako naš pas ne jede organski uzgojenu i nezagađenu hranu koja je toliko skupa i nedostupna da je ne možemo ni sebi priuštiti.

Još 1995. u British Journal of Small Animal Practice (britanski magazin veterinara za male životinje) objavljen je ozbiljan članak koji govori o tome da industrijski prerađena hrana oštećuje pseći imunološki sistem i dovodi do bolesti jetre, bubrega, srca, dijabetesa, malignih i drugih oboljenja.

kuhana-ili-gotova-hrana?
Nagovaranje psa da jede iz ruke dovest će do razmaženosti i krajnje izbirljivosti koja vam može ozbiljno poremetiti život

Nasuprot istraživanjima koja govore u prilog kuhanoj i sirovoj hrani, postoje i istraživanja koja financiraju proizvođači pseće hrane, a koja govore upravo o tome da pseća hrana pogoduje njihovom zdravlju.

Kako se onda snaći u kontradiktornim podacima? Slijedom umjerenog pristupa vjerojatno je najbolji izbor hraniti psa djelomično kvalitetnom industrijski pripremljenom hranom, djelomično kuhanom hranom te mu ponekad dati i sirovo meso i kost (šuplje kosti ga mogu ozlijediti). S kostima ne treba pretjerivati jer mogu izazvati začepljenja probavnog sustava, a osim toga, pas u osnovi nije kostojed, nego mesojed.

Ako odlučite psu davati kod kuće pripremljenu hranu, treba znati da je pseći probavni sustav različit od ljudskog te da psi NIKAKO ne bi smjeli jesti šećer (nemaju enzim koji ga prerađuje pa se šećeri talože u mišićima i oštećuju ih) kao ni ostale slatkiše, krumpir, kelj, grah i drugu hranu koja napuhuje, ali i dosta druge ljudske hrane. Najvažnije je znati da je ljudska hrana previše začinjena za pse, prije svega preslana.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Psu najviše gode kuhana piletina, puretina, janjetina, pa i kuhana riba bez kosti, a najpoželjniji dodatak je riža. Veterinari koje smo u Zagrebu pitali misle kako psu neće škoditi vitamini koje će povremeno dobivati iz voća i povrća (neki psi odbijaju sve što nije meso). Povremeno kuhanje pilećih ili purećih vratova kao tvrde hrane, tvrde mnogi, odlična je prevencija protiv upaljenih analnih žlijezda. Svaka masna hrana nije dobra za pse, pa čak i kad im dajete juhu, treba voditi računa da ona bude nemasna i gotovo neslana.

Sve u svemu, ne bi trebalo vjerovati ni svemu što govore reklame ni dizati paniku, nego se osloniti na to da, ako je pas uglavnom zdrav, veseo, razigran, nema problema s kožom, probavom i težinom, vjerojatno ima zadovoljavajuću prehranu.


Post je objavljen 30.08.2007. u 10:45 sati.