Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnistrucnjak

Marketing

Dinamo nema što izgubiti!

Kako započeti najavu večerašnjeg dvoboja? Prije dva tjedna smo rekli da je Dinamo propustio veliku priliku ne ostvarivši prednost već u prvom susretu. Tada je Werder istrčao u prilično lošem sastavu i bilo je za očekivati da će se do danas neki igrači oporaviti. Na sreću Dinama, tose nije dogodilo. Dvije najvažnije karike, Frings i Borowski su još uvijek ozlijeđeni.
Za večeras su najavljeni sastavi: Koch – Etto, Drpić, Schifo, Carlos – Pokrivač, Vukojević – Sammir, Modrić – Mandžukić, Balaban za Dinamo dok Werder još uvijek nije definirao početni sastav ali za očekivati je postavu: Wiese – Pasanen, Naldo, Mertesacher, Schultz (Tošić) – Vranješ (Andreasen), Baumann, Jensen – Diego – Almeida, Sanogo.
U odnosu na prošli susret malo toga se mijenja u Dinamu. Carlos će zamijeniti Čalu a Mandžukić će početi od prve minute. U Werderu je obrambena četvorka u istom sastavu dok će Schaaf vjerojatno mijenjati u srednjem redu, i to Carlos Alberta Jensenom, a možda zaigra i naš Vranješ umjesto Andreasena. Veliku grešku iz prve utakmice kada je na travnjak poslao mladog i neiskusnog napadača trener njemačke ekipe sigurno neće ponoviti i danas. Almeida će igrati od početka a koliko je opasan pokazao je već u prvom susretu. Sreća da je Schaaf u svađi s Rosenbergom koji bi po meni mogao puno bolje odigrati i od Sanoga ali i od Almeide.
Utakmicu će odlučiti nekoliko izravnim dvoboja, zatim činjenica kako će se snaći momčadi pred punim tribina Maksimira te tko će uspostaviti inicijativu na sredini terena. Ponovno će klučnu ulogu imati Vukojević koji će jednostavno morati zaustaviti Diega kako je to učinio i u Bremenu. Werder bez Diega gubi mnogo više nego Dinamo bez Vukojevića i zato treba igru postaviti na taj način. Jensen i Vranješ, a još manje Baumann koji bi trebao igrati korektora vezne linije, ne mogu napraviti previše prema naprijed. Naravno, ako Pokrivač, te ofenzivni dvojac Modrić i Sammir odigraju kako treba u obrambenom dijelu. Prvo i osnovno je zaustaviti Diega, tad će se Werder izgubiti u igri, odnosno bez igre jer većina akcija njemačke ekipe ide preko niskog Brazilca. Osim vezne linije, prisak na trojac veznih Werdera trebaju činiti i Balaban i Mandžukić kao što su to radili u prvom poluvremenu Bremenske utakmice. Na taj način će napadi Njemaca počimati a vjerojatno i završavati dugim loptama upućenim od strane Nalda i Mertesachera. Ili još bolje, jalovim pokušajima bočnih igrača koji e na taj način samo još više otvarati prostor Modrima. Nadalje, Drpić i Schildenfeld moraju odigrati utakmicu kao u Bremenu. Na travi su bolji i snalažljiviji od napadačkog dvojca gostiju, u skoku se treba paziti Sanogo koji je iznimno dobar u tom segmentu igre. Bekovski dvojac mora igrati uže u obrambenom dijelu igre jer Werder bez Diega nema nego izričitu krilnu igru, uglavnom se pokušava kombinatornom igrom kroz sredinu doći do prostora za udarac. Osim ako Schaaf ne postavi iznimno visoko svoje bočne igrače u što osobno sumnjam.
Na psihološkom planu pripreme utakmice se radi vjerojatno već dva tjedna. Koliko god dana imali, teško je igrače pripremini na atmosferu koja će večeras na Maksimiru biti. Mnogima će prvi put biti da igraju u takvom ambijentu ili da igraju uopćetako važnu utakmicu. Ako izuzmemo utakmice s Hajdukom pred ne uvijek punim tribinama, ova će utakmica biti prva teška utakmica za Carlosa, Schildenfelda, Pokrivača, Sammira a posebno za Mandžukića od kojeg se mnogo očekuje. Kako početi? Napasti od prve minute i hvatati pozitivan rezultat ili čekati zadnjih pola sata pa tad krenuti u ofenzivu? Mislim da treba igrati kao u Bremenu. Ako igra bude prava prilike će doći, kako na jednoj tako i na drugoj strani. U početku je važnije ne primiti gol i ja bi tako i postavio igru. Preuzeti inicijativu, ne srljati previše, zatvoriti njihove najvažnije poluge Diega i napadački dvojac te mirno čekati.
Dinamo nema što izgubiti, a dobiti može mnogo. Već ovako je dobio mnogo jer iskustvo prošle utakmice s Werderom te ove večerašnje je nešto nemjerljivo. Tako se treba postaviti. Igrači, igra, rad u klubu i oko njega, sve to govori da je Liga prvaka neminovna. Ako ne ove godine, onda za godinu ili dvije. Nije uopće važno kad, važno je da je rad na duge staze a ne kratkoročni. Sretno Modri!!!


Post je objavljen 29.08.2007. u 13:27 sati.