Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cerovac

Marketing

Puč 27. III 1941.

- izvršila grupa srpskih časnika (pretežno zrakoplovnih) na čelu s generalom D.Simovićem protiv Namjesništva i vlade Cvetković-Maček koja je 25. III. potpisala u Berlinu pristup Trojnom paktu. Simovićev državni udar bio je također uperen protiv Sporazuma Cvetković-Maček, protiv stvaranja Banovine Hrvatske i njene ograničene samostalnosti. Pučisti su proveli: - rušenje Kraljevskog namjesništva i vlade, proglašenje punoljetnim kralja Petra II., - formiranje nove vlade na čelu s generalom Simovićem. Puč je bio djelo beogradske čaršije, potpomognuto od engleske diplomacije i engleske tajne obavještajne službe. Samo 9 dana kasnije 6. IV. 1941. Njemačka je napala Jugoslaviju.


--------------------------------------------

Isprikom predsjednika Srbije Borisa Tadića ali i presudom Milanu Martiću u Hrvatskoj su se opet rasplamsale rasprave o odnosima Srba i Hrvata. Budući da hrvatsko-srpski problemi nisu nastali jučer, a nisu počeli ni Jasenovcem ni Bleiburgom, objavljujem malo poznate podatke na tu temu citirajući moj "Hrvatski politički leksikon" (London,1988). Leksikona više nema u prodaji ali ga možete pogledati na stranicama MVPIEI

Hrvatski politički leksikon

Leksikonske jedinice donašamo nešto skraćene. One nisu i nemaju namjeru vrijeđati ili omalovažavati bilo koga i njihov izbor nije rađen s tom namjerom.

Post je objavljen 07.09.2007. u 08:00 sati.