Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

ŠMRKANJE MAGLE & DILANJE PEDEROFILIJE?

Mnogi su jučer ostali iznenađeni novinskim naslovima:
STOP POMILOVANJIMA PEDOFILA I DILERA!
Pedofili i dileri su najgori zločinci za koje ne treba imati milosti
, poručila je Jadranka Kosor, i slično.

Naime, pedofil je (v. Anić-Goldstein: Hrvatski enciklopedijski rječnik) onaj koji boluje od pedofilije (novolatinski: pedophilia), a ona se definira kao nastrana seksualna sklonost odrasle osobe prema djeci. Medijski osviještena javnost, kao i svaki normalan čovjek, danas tu nastranost, s pravom i razlogom, obično smatra zločinom.
Sličan mu je pederast – homoseksualac sklon dječacima; peder (od grčkog: paiderastes – ljubavnik dječaka).

A diler je: 1. a. trg. bank. trgovački posrednik, trgovac (osoba ili poduzeće) na burzi vrijednosnica, u međunarodnim poslovima i sl.; dealer, usp. dealing b. razg. svaki posrednik u trgovini 2. žarg. onaj koji preprodaje, raspačava drogu, ob. u manjim količinama 3. varalica, pretvorica, himbenik 4. a. onaj koji za stolom u kartaškoj igri ili u javnoj kockarnici dijeli igraće karte b. sprava koja dijeli igraće karte...

Eto, na koga se sve odnosi najnoviji oštar prijedlog zakona? Kako to shvatiti? Je li moguće povezivati odnosno trpati u isti koš problem ped(er)ofilije i problem dilanja droge? Glede te spolne nastranosti nema nikakve dileme, ali u odnosu na dilere, stvar valja razjasniti, naravno, bez apriorne obrane bilo koga.

Dilanje je, kako god da se okrene, običan trgovački posao – famozno tržište na temelju ponude i potražnje – dakle, posredništvo koje za novac dostavlja (skupu i opasnu) "robu". Takvi dileri, koje se najčešće povezuje s prodajom droge pred školama (što dodatno raspaljuje osjetljivu javnost, posebno neke roditelje), ipak nikoga NE prisiljavaju da kupi njihovu robu. S rizikom da se ovo može krivo shvatiti, ipak valja pitati: gdje je tu onda zločin? Kako "sitna riba" postaje veći zločinak od "kita"?

Ajmo dalje. Tko dostavlja drogu u neke tzv. više krugove? Jesu li to također dileri? Ili ti specijalni tajni dostavljači ne ulaze u kategoriju zločina? Jer kako bi estradna&kulturna elita pušila, šmrkala i bola se da nije tih dilera? Jesu li to isti posrednici koji drogu donose u discoklubove, na rock koncerte, razne "zrće-partyje", tzv. ljetne tehno-festivale i u razne slične princesse&pasha&go-go "rupčage"? Tko pak opskrbljuje mnogozvjezdane hotele, televizijske urednike, marketinške stručnjake...? Zašto se jedne lovi a druge niti ne spominje?!

Ali ajmo još dalje. Na najvažnije. Tko drogu proizvodi? Pa zar su obični dileri vlasnici poljâ opijatâ te proizvodnih i distributivnih postrojenja i mreža?! Zar su mali dileri (pa čak i oni veći, npr. Cvikova kalibra) posjednici golemih polja maka u Afganistanu? Zar se vojnike iz cijeloga svijeta koji to narko-blago čuvaju od krađe i uništenja može smatrati dilerima kao što su neki talibani? Zar mali dileri zgrću goleme milijarde prihoda od proizvodnje, transporta i prodaje narkotikâ? Jesu li dileri mafijaški bossovi ili je obratno? Itd...

Eh, ali ima još jedno važno pitanje: što je s (drugim) "uglednim" djelatnicima s područja "kulturoloških temelja modernog konzumiranja droge"? A to je široko polje zabavne kulture – pop/rock-glazbe, mode, filma pa čak i tzv. elitne kulture – na kojem glavni protagonisti (nažalost najčešće najveći idoli milijunâ mladih!) ni jedan dan ne mogu bez droge te čije je ukupno stvaralaštvo potpuno natopljeno i duboko prožeto drogom! Zar oni nisu također zločinački opasni dileri jer potiču i navlače mlade na drogu? Tko će donijeti zakone koji će njih kazniti? A oni tom djelatnošću također zarađuju golem novac, slavu i popularnost...

Bezbroj je primjera za to. Evo i najnovije vijesti s neta koja to potvrđuje:
"Među nominacijama za Classic Rock Awards, koje će se 5. studenoga održati u Londonu, našao se Keith Richards bez svojih Stonesa. Njegova izjava... o tome kako je ušmrkao pepeo pokojnog oca, uvrštena je u konkurenciju za događaj godine u divljem svijetu dobrog starog rocka.
Tamo će se za laskavu titulu boriti s ponovnim okupljanjem Genesisa i Policea, koncertom Aerosmitha i Loua Reeda, te Saxonom u showu Harveyja Golsmitha. Na istoj dodjeli cepelina Jimmyja Pagea očekuje nagrada za živuću legendu, no osim rokera iz daleke prošlosti pojavit će se i oni iz recentne poput Musea i Velvet Revolvera, koji se s Aerosmithom, Rushom i Heaven&Hellom natječu za bend godine." Eto koliko opasnih dilera samo na jednom mjestu!

Dakle, nalazimo se pred velikim izazovom, koji će neki možda doživjeti kao obmanu, zamjenu teza, prodaju magle... Pitanje je tko sve u tome i na koji način smije nekažnjeno i neodgovorno sudjelovati... I do kada?

Ipak, za sve vrijedi starozavjetna biblijska mudrost: "Čovjek koji nerazumno živi, sličan je stoci koja ugiba!" Kao što vrijedi i ozbiljna novozavjetna Božja opomena da će On upropastiti onoga (opasnog zavodnika) koji upropašćuje "hram Božji" (čovjeka).



Post je objavljen 25.08.2007. u 00:09 sati.