Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antiangel

Marketing

Dali sam spremna/an

Aaah....seks! Godinama smo ga gledali na TV-u ,predivne ljubavne parove koji ne mogu da kontrolisu svoje nagone. Dugo vremena smo zamisljali svoj prvi put, koji se nekome od nas vec desio. Moze nam ponuditi najljepse trenutke u zivotu , to uzivanje u intimi sa voljenom osobom, koje pod pravim okolnostima daje izvanredan osjecaj. Ali,kako znati kada je dosao pravi trenutak??

Da li sam spreman/na?
*Iako mozda zelimo da stupimo u seksualni odnos, ne mora uvijek da znaci da smo spremni za taj bitan korak, jer da budemo iskreni , to stvarno jeste bitan korak. Odluka da prvi put stupimo u seksualni odnos je subjektivan izbor svake osobe, na koji moze da utice mnogo spoljasnih faktora.
-Zavisno od nasih ubjedenja i utjecaja sredine mozemo odluciti da cekamo do braka ili duge i stabilne veze prije nego imamo prvi seksualni odnos. U redu je da cekate koliko god vi zelite,bitno je samo da slusate svoje osjecaje. Uvijek ce ljudi oko vas htijeti utjecati na vasu odluku, i to je u redu, jer su vam oni bliski i stalo vam je do njih, ali nikad nemojte dozvoliti da neko drugi odluci umjesto vas. Tesko je ignorirati pritisak, ali iako je tesko ne slijediti svoje prijatelje , nemojte zaboraviti da je seks privatna stvar. Imati seksualni odnos sa nekim do koga vam nije jako stalo, moze biti veoma razocaravajuce.
-Znacajna stvar prije stupanja u seksualni odnos je mogucnost razgovora o seksu. Iako vam moze biti nezgodno da razgovarate o tome, veoma je bitno da budete otvoreni sa svojim partnerom i da mu mozete iznijeti svoje brige i radosti. Prije stupanja u seksualni odnos morate razgovarati kako da se zastitite od trudnoce i spolno prenosivih bolesti.


*Ako mislite da ste vi spremni sacekajte malo, sta je sa vasim partnerom?
Partnerova spremnost je drugi dio price. Prije nego sto vas dvoje donesete odluku, vazno je da se oboje vladate u skladu sa vlastitim osjecajima.
To sto vas partner nije jos spreman/na ne znaci da vas ne voli. Postujte njegove/njene osjecaje. Preskocite otrcane fraze kao sto su:
“Da me volis uradila/o bi to”
“Svi to rade”
“Hajde…tako je dobro”
“Znam da zelis..nemoj me zezati”


*Nakon svega gore navedenog ostaje da razmislite o svemu. Probajte odgovoriti na slijedeca pitanja, nadamo se da vam ona mogu pomoci da razjasnite svoje osjecaje, jer slijedeci podatak puno govori - vise od 4 od 10 mladica i 6 od 10 mladih djevojaka koji su imali seksualni odnos su pozeljeli da su duze cekali.

Kviz pitanja da testirate vasu vezu:
1.Da li je ozbiljna i puna povjerenja?
2.Da li vjerujete jedno drugom i uzajamno se postujete?
3.Da li ste dozivjeli seksualno zadovoljstvo iako niste isli do kraja?
4.Da li je motivacija za vas seksualni odnos zadovoljstvo i intimnost?
5.Da li se u svojoj vezi osjecate ugodno i sigurno?

Kviz pitanja da testirate sebe
1.Da li ste psihicki zreli?
2.Da li imate strpljenja i razumijevanja?
3.Da li ste spremni da sprijecite nezeljenu trudnocu i spolno prenosive
bolesti?
4.Da li ste spremni da preuzmete odgovornost za eventualne
negativne posljedice?
5.Da li stvarno zelite seks?

Ukoliko niste na sva pitanja odgovorili sa *DA*, dobro razmislite da li ste zaista spremni za seksualni odnos.








Post je objavljen 24.08.2007. u 21:01 sati.