Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Nakon pilota ginu i podmorničari

Podmornica VelebitTekst prenesen s 012station.bloger.hr

Prošli tjedan Slobodna i RTL TV prenose vijest kako je aktualni ministar obmane i šumarstva u narodu poznat po ratnom nadimku Ronjo, odlučio prodati jedinu hr-podmornicu. Podmornicu "Velebit" koja duže vrijeme ne plovi zbog nedostatka pogonskih baterija i sonara, odnosno nepostojanja interesa MORH-a za njen povratak u operativnu uporabu. Znači nju od sada može kupiti tko želi za 8 milijuna kuna, a RTL navodi kako su već stigle ponude iz Koreje, Pakistana, Irana. No meni osobno najbolniji podatak predstavlja činjenica, da je nakon 103 godine podmorničke tradicije u Hrvata, jedan šumar napokon uspio uništiti nešto tako specifično i sveto. Naciji koja se ponosi tisućljetnom pomorskom tradicijom, svojim uskocima i gusarima, te stoljetnom odolijevanju talijanskom posezanju na ovu stranu Jadrana uz izume poput torpeda, napokon je zaslugom Ronje i njegovih pričmarnika počinjen do sad nezabilježen obrambeni zločin. Koji slijedi njegove ranije "uspjehe". Pritom nije stvar u "kanti" koliko u gubitku najvažnijeg blaga, sustavnim zatiranjem desetljećima izučavanih ljudskih resursa i njihovih specijaliziranih znanja.

Ovo nije izolirani slučaj, već u biti predstavlja širi plan zatiranja HRM i HRZ-a. Za one koji ne znaju, "Velebit" je u biti podmornica koja služi prevoženju ronilaca-diverzanata i njihove opreme. Stoga se paralelno s prodajom podmornice provodi i drugi dio paklenog plana. Gašenje zadnje preostale specijalne postrojbe HRM-a, roniteljsko-diverzantske satnije "Delta". To su inače oni momci koji su svojedobno roneći oko Visa, proslavljene i Hollywoodom ovjenčane US Navy specijalce "SEAL" rasturili ko bebe. Uništenje postrojbe je postignuto premještajem "Delta" iz splitske Lore u Delnice. Ronioci kojima je bojišnica more, uskoro će na posao dolaziti u brdovitu Liku. Možda ako budu dobri, dobiju i nekakav bazen za brčkanje. Zato od njih 40, veliko je pitanje hoće li ih i 10 prihvatiti taj premještaj u famoznu amfibijsku satniju Bojne za specijalna djelovanja. Posebice jer će im zapovjednici u BSD postati ljudi koje su oni ranije maltene učili plivat na roniteljskim tečajevima u Lori. A tajna tog uspjeha leži u njihovom aktualnom zapovjeniku Županiću, koji svoju trenutnu moć u nakaradnom sustavu crpi iz prijateljstva s načelnikom GS OSRH Lucićem.

S istim onim generalom Lucićem, koji je široj javnosti poznat po medijskim napisima o nedostatku ikakve formalne vojne izobrazbe. No izgleda kako upravo takvi "stručnjaci" sadašnjoj Ronjinoj administracji trebaju. Jer kako inače objasniti ovo što se upravo događa. Naime široj javnosti je sigurno nepoznato kako je cijela HRZ flota Mi-8 MTV-1 ovih dana pala na jedva dva ispravna teretna konja, koji su nezamjenjivi u gašenju požara, te prevoženju vatrogasaca i opreme. Prvi razlog je to što je ZTZ (Zrakoplovno-tehnički zavod) ustrojbeno smješten izvan HRZ-a tj. pod ZZL-om (Zapovjedništvom za logistiku GS), te samim time ne odrađuje zahtjeve i potrebe HRZ-a s dovoljnom brzinom. Drugi problem je to što im je taj isti načelnik GSOSRH, general Lucić prije par dana potrošio puna dva sata resursa na MTV-kama, odbijajući se prevoziti po RH u "staroj osmici" oznake Mi-8T. Prvi hr-genralisimus je kao poznati judo-borac i magistar DIF-a, te samim time vrhunski poznavatelj vojne tehnike, zaključio kako je "stara osmica" manje pouzdana od "nove". Inače od 6 "starih osmica" koliko ih je ukupno korišteno od 1991 do danas, nikada nijedna nije pala ili imala udes. Nasuprot tome od 16 "novih" Mi-8 MTV-1, popadalo ih je čak 7. Pomislih kako je svaki daljni komentar suvišan... dok sinoć na Dnevniku Nove TV ne ugledah precjednika kako kroči uz obalu i mudro zbori u mikrofon novinarke glede isporuke prvih helikoptera Mi-171Š u listopadu. Reče, kako će nam ti helikopteri ubuduće odlično poslužiti za SANITARNE zadaće u RH. E pa predcjedniče iz tvojih usta u Božje uši, pa dabogda nam ti novi helikopteri ubuduće poslužili prvenstveno za zbrinjavanje govana koje će prevoziti. I to po onom Vijetnamskom modelu... aaaaaaaaaaaaa... tup.


Post je objavljen 23.08.2007. u 18:46 sati.