Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

MSGR. JURAJ JEZERINAC VOJNI ORDINARIJ U REPUBLICI HRVATSKOJ

INTERVJU - JUTARNJI LIST, 22.08.2007.
Piše Darko Pavičić


Zašto sam oštro napao Europu, medije i mlade*

Žestokom propovijedi na Veliku Gospu vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac našao se u središtu pažnje i izazvao buru reakcija u javnosti.

Zašto ste u propovijedi na Veliku Gospu optužili medije da je u njima moguće prepoznati Sotonu?
- Knjiga Otkrivenja, koja se čita na blagdan Velike Gospe, jasno upućuje na biće, o kojem govori Isus Krist kao 'knezu ovoga svijeta'. On je za našu kršćansku vjeru misteriozna stvarnost, osobna i realna, a ne simbolična. Biblija govori o njegovoj prisutnosti i kobnom djelovanju. A to pokazuje realistično čitanje povijesti, sa svim ponorima i uvijek nove okrutnosti, što se ne može objasniti samo čovjekom. Gdje god se prikazuje dobro kao zlo i obratno, makar to bili i mediji, tu su znakovi prisutnosti Đavla, Demona, Sotone, kako ga naziva kršćanska tradicija. Papa Pavao VI. je rekao: 'Đavao je neprijatelj broj jedan, on je zavodnik bez premca. Znamo da ovo tamno zbunjujuće biće uistinu postoji i još uvijek djeluje. On vreba u zasjedi na moralnu ravnotežu čovjeka.'

Sudeći prema naknadnim reakcijama, nisu li to bile malo preteške riječi?- Govoreći načelno rekao sam, citirajući i Otkrivenje, da iako je Zmaj pobijeđen, on i dalje djeluje na zemlji. Lako ga je prepoznati, poglavito u medijima. Bori se i dalje, poglavito s onima koji čuvaju Božje zapovijedi, i drže svjedočanstvo Isusovo, itd. Uostalom, i papa Benedikt je jednom rekao da nijedna tema kao ona o Đavlu ne pobudi toliko mahnite uzrujanosti medija i sekulariziranog društva. A zanimljivo je, kaže papa, da to protivljenje dolazi uvijek od strane onih novina i komentatora, koje ne bi trebala zanimati reafirmacija jednog stajališta vjere za koju kažu da je u cjelini odbacuju. Iz njihove perspektive opravdana je ironija, ali zašto srdžba?

ZNAKOVITA SRDŽBA

Zašto, po vašem mišljenju?- Upravo tu srdžbu, o kojoj govori papa, smatram znakovitom. Stoga bih predložio da bude manje ljutnje i krivog tumačenja. Trebalo bi da se organiziraju vjerske tribine, na televiziji na primjer, gdje je vjerskih tema premalo, da dođu stručnjaci i da u mirnom prijateljskom dijalogu razjasne vjerske dileme, kako bismo se još više upoznali i međusobno uvažavali, poštujući jedni druge u različitosti. To vrijedi i za druge vjerske zajednice.

Ocrnili ste medije da napadaju obitelj i veličaju homoseksualne brakove te da žele uništiti mladost?
- Između ostalog sam rekao da Zmaj napada na obitelj, poglavito mlade, kojima nudi slobodu bez odgovornosti, veliča homoseksualne brakove, želi uništiti mladost. Boga proglašuje suvišnim, stavlja materijalno iznad dobroga. Dakle, gdje god se događa nered, nesklad, zlo - svejedno šire li ga pojedinci, skupine ili mediji - ne dolazi od Boga!

Istodobno ste kritizirali i mlade, tj. da ne govore svojim roditeljima za svoju kršćansku vjeru, da ništa ne znaju, jer su nastupila nova vremena...- Mladi se nalaze pred velikim iskušenjima, poglavito oni koji su odgajani u duhu vjere. Stoga se nađu na muci što prihvatiti: vrijednosti koje su im usadili roditelji ili one koje im često nude mediji kao neodgovornu slobodu. Stoga, kolikogod netko obećava mladima slobodu, bez odgovornosti, ne čini dobro. Jer sloboda potpune emancipacije od Boga nije sloboda nego iluzija i prijevara.

ANTIEVANĐELJE NA DJELU

Ima li Crkva danas konkretnog utjecaja na mlade?
- Činjenica je da su mnogi mladi svjesni zamki suvremenog svijeta i da pokušavaju ostati na visini, kao ljudi i kao kršćani, koristeći se sredstvima koja im nudi Crkva. To pokazuje redovna prisutnost mladih u crkvama i na hodočašćima. Nažalost, premalo je pozitivnih sadržaja u medijima, posebno onih koji mlade izgrađuju za plemenitu ljubav, za brak, obitelj i odgovorno roditeljstvo. Nije sve u igrama i kruhu. Zato Isus kaže da čovjek ne živi samo o kruhu nego i o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.

Kažete kako je u Europi na djelu antievanđelje. Je li tako i u Hrvatskoj?
- O tome je više puta govorio Ivan Pavao II., a često ponavlja i sadašnji papa. Naime, kad govorimo o Europi, valja reći da je ona prije svega kulturni i povijesni pojam, a ne toliko zemljopisni. Činjenica je da se u novije vrijeme pokušava stvoriti neku 'novu Europu' u kojoj se ne bi više prepoznali njezini kršćanski korijeni. Zato papa Benedikt reče kako izgleda da je Europa baš u ovome trenutku svoga najvećeg uspjeha iznutra postala prazna.
Mi kršćani držimo da je vjera u Boga stvoritelja najsigurnije jamstvo dostojanstva čovjeka. Ona se nikome ne može nametnuti, ona je ponuda, ali jednako tako nitko nema pravo nametnuti drugome nevjeru. Neki pokušavaju Europu izmijeniti, preokrenuti iznutra. Pokušava se odvojiti čovjeka od svake etične tradicije i usmjeriti ga na tehničku razumnost i njezine mogućnosti. A odustati od provjerenih načela na kojima su je zamislili njezini utemeljitelji, značilo bi rušiti Europu i graditi novu bez sigurnih temelja. Je li tako u Hrvatskoj? Daj, Bože, da ne bude!

CRKVA U POLITIKU UNOSI 'EVANĐEOSKO SVJETLO'

Kako odgovarate na kritike da se Crkva i biskupi miješaju u svjetovna pitanja, od politike pa nadalje, što se može čuti i sa samoga političkog vrha?
- Crkva se ne bavi politikom, ali je poslana snagom Kristova poziva unijeti evanđeosko svjetlo ne samo u politiku nego i svaku ljudsku djelatnost. Naravno, to se, kao što je uvijek bilo, nekima ne sviđa pa nužno dolazi do nesporazuma. Ali Crkva već dva milenija pronosi evanđeosko svjetlo - čak i po cijenu mučeništva. U tome je njezina snaga!'

..............................

(*napomena: naslov i oprema teksta su redakcijski)


Post je objavljen 23.08.2007. u 10:18 sati.