Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnistrucnjak

Marketing

Ima li nade za Hajduk?

Po svemu sudeći Ivan Pudar više nije trener Hajduka. Samo je pitanje dana kad će ga splitski „nadčovjek“ smijeniti. Tko će ga naslijediti. Mislim da je to potpuno nebitno. Tko god došao na Pudarovo mjesto, neće dugo tu i ostati.
Tijekom cijelog prijelaznog roka sam govorio da ovaj Hajduk ne može puno. Pojačanja koja su dovedena nisu pojačanja, oni su samo blijede kopije nekad dobrih igrača. Uzmimo za primjer Dinamo Kijev i njegove igrače. Taj ukrajinski klub je recimo svake druge sezone u LP gdje ne napravi puno, par skupljenih bodova i oproštaj od natjecanja već nakon grupne faze. Ako do nje i dođe. Znači to je klub koji je recimo jedan europski razred više od zagrebačkog Dinama, dva od splitkog Hajduka. Nek to bude moja subjektivna ocjena. Iz takvog kluba je Hajduk doveo tri igrača koja su tamo očito višak (kad je neki igrač višak u klubu, to je u većini slučajeva zbog njegove kvalitete a ne zbog sukoba s trenerom, navijačima, upravom). Osim njih u klub su još stigli neki Mađar te Andrić i Tudor. Ta momčad bi bila bez problema prvak HNL-a prije 3-4 sezone. Ali danas je neka druga priča, danas ti igrači nisu ni blizu onoj formi i onim igrama od prije par godina.
Splitsku publiku je nevjerojatno lako zapaliti. Često mi ih je jako žao jer znam da je Hajduk već par godina u Dinamovoj sjeni, znam da Torcida jedva čeka sezonu u kojoj će napokon nadjačati Modre. Nanjihovu žalost, to se neće dogoditi još par sezona. Ove sezone je Hajduku olakšan posao dovođenja pojačanja jer je i desna politička opcija stala uz njega, naime izbori su brzo i Hajduk je svoju priliku objeručke zgrabio. Ali ljudi koji su birali pojačanja opet su pogriješili. Cernat je blijeda kopija dečka koji je nakon ere Shevcenka i Rebrova proglašavan najvećom nadom ukrajinskog kluba. Koliko je Cernat dobar? Pitajte Bagarića i ostatak veznog reda Cibalije koji su ga „pojeli“ u Vinkovcima. Kako će tek igrati kad se na njega okome Sopić i Posavec, Šafarić ili možda Vukojević? A u novinama veliki naslov još prije početka prvenstva: „Otkupit ćemo Cernatov ugovor definitivno, oduševio nas je!“ Autor citata bila je Hajdukova uprava. A Rumunj ih je oduševio na treninzima te na utakmici protiv WBA koji su, usput rečeno, upravo počeli pripreme kad su s Hajdukom igrali. Listzes ili kako li se već piše. Od njega ne očekujem da odigra niti jednu minutu za Hajduk. Možda je već i otišao iz Splita. Verpakovskis? Sjećam se utakmica s Latvijom u prošlim ili predprošlim kvalifikacijama, bio je jedini opasan igrač. Jedini koji je nešto napravio. I njemu je karijera naglo propala, polusezona u Getafeu nije ništa pomogla. 3 gola u polusezoni i nije neki učinak za napadača. Također prosječan igrač, u HNL je desetak kvalitetnijih napadača od njega. Kalinić i Rukavina su definitno među tih desetak i bilo bi najveća šteta da neigraju zbog Latvijca. Sablić je jedino kvalitetno (recimo to tako) pojačanje iako ni od njega ne očekujem puno. On na kraju godine definitivno odlazi iz Kijeva i ovo će mu biti samo odskočna daska, samo izlog koji će pomoći puno Kijevu a relativno malo Hajduku. Najmanje Pandži i Buljatu. Tudor je klasa za sebe (bio). Kad se Tudor oporavio (zlobnici bi rekli ako se ikad oporavi) on će biti među najboljim igračima lige. Samo dokad ćemo ga čekati? No, ako je Dinamo mogao dovesti Nowotnog može i Hajduk Tudora. Andrić je otkriće sezone. Često sam se pitao zašto taj tip ne igra u Grčkoj, zašto ne dobiva šansu? Sad znam odgovor. Sreća pa nemamo statističke podatke o točnosti dodavanja, vjerojatno ne bi imao dvocifren postotak. Linić je bio najvažniji igrač Rijeke prošle sezone, mediji su ga čak najavljivali u Dinamu. Sad je dobio priliku u Hajduku i on bi je mogao i iskoristiti. Iako, ako njega Splićani smatraju pojačanjem onda stvarno nešto nije u redu s njima.
Ima li nade za Hajduk? Za ovakav definitivno ne. Ovaj rad na kratke staze, na kratkoročni usojeh nema smisla. Čemu skupljati ekipu koja će se raspasti početkom sljedeće sezone? Zašto ne pružiti šansu mladima? Zašto ulagati u stare igrače a mlade zapostavljati? Zašto Hajduk nema svoju Lokomotivu kao Dinamo? Zašto u medijima nigdje ne mogu pročitati imena Hajdukovih juniora kao što mogu čuti svako malo za Havojića, Poljaka, Hudorovića i ostale Dinamovce? Gdje su ti dečki? Prva Dinamova juniorska momčad igra u Lokomotivi a druga nastupa u prvoj juniorskoj ligi i tako se ravnopravno bori s prvim momčadima ostalih prvoligaša. Takav Dinamo, takva strategija je jedina uspješna. Hajduk nije ni blizu toga i zato su točne Ivićeve riječi: Hajduk je izgubio prošlu, ovu a i sljedeću sezonu.
Hajduk mora jasno sebi i drugima dati do znanja da on više nije jedan od dva naša najbolja kluba, Hajduk je klub koji se borio zadnju sezonu i borit će se i sljedećih sezona za drugo mjesto na tablici. Ozbiljno pritišću klubovi u kojima se radi dobro i sustavno, ponajprije Rijeka, Slaven pa i Osijek, Zagreb. Dajte juniorima da igraju, napravite jedan veliki potres u klubu, maknite Grgića ili bar njegovo uplitanje u svaku odluku, žrtvujte sljedeće dvije sezone, a tad ponovno u borbu s Dinamom. Ako je mogao Dinamo nakon sezone u „drvenoj“ ligi napraviti onakvu preobrazbu onda može i Hajduk. To je realnost. Tek onda će biti nade za Hajduk.


Post je objavljen 21.08.2007. u 17:29 sati.