Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnistrucnjak

Marketing

Čuvaj se Europo, stižu Balkanci

Nogometni odgoj. Jesu li nam igrači dobro nogometno odgojeni? Ne, to nije pitanje znaju li oni dobro uštopati loptu prsima, imaju li preciznost duge lopte, znaju li osnovna pravila i osnovne zakone ove igre. To je nešto slično kućnom odgoju, rekao bih čak jako slično.
Slaven Bilić je preuzeo reprezentaciju i napravio s njom strašan posao. Apsolutno je, naravno uz svoje suradnike, zaslužan u velikom dijelu za transfere našim igrača u respektabilne europske klubove. I prije su naši igrači igrali u velikim klubovima, to je svima jasno, ali nekako se u zadnje vrijeme ta praksa prestala ponavljati. Do dolaska Bilića. Sad kad nam se igrači prodaju za velike iznose, kad zarađuju kao nikad niti jedan hrvatski nogometaš (Ćorluka 3 milijuna € po sezoni) možda možemo reći da smo se bar što se toga tiče izvukli s ovih balkanskih prostora, da smo što se toga tiče već u Europi. Nažalost, naši igrači, njihov mentalitet pa i kućni odgoj nam potvrđuju da još uvijek nije tako. Mi smo Balkan i još dugo ćemo Balkan ostati.
Najbolji primjer je Darijo Srna. Super nogometaš. Ekstra klasa koja još uvijek nije dostigla ni pola onoga što može. Financijski je dosta napravio jer igrati u Šahtjoru znači i dobro zaraditi. U doba kad su u Hajduku na sceni bili Srna i Carević, osim svojim igrama odskakali su i bahatim i pomalo prostim ponašanjem, uvijek na rubu kartonu, nikad ne prešućujući bilo kakvu odluku suca. Pa taman ona bila i u njihovu korist. Nažalost, smjeli su to raditi. Kako oni, tako i Dinamovci. Ipak nije bilo lako većini sudaca pokazati karton zbog prigovora takvim igračima, mladićima koje je nogometna javnost već tad ocijenjivala glavnim zvijezdama. Srna je promijenio klub ali ne i navike. Razlog je jednostav, u Ukrajini je njegov klub u još boljoj situaciji nego Hajduk u Hrvatskoj. Srna je kao i svaki njegov suigrač „šerif“ u svojoj ligi i ne libi se prigovoriti ili čak pljunuti na igrača. To se najviše primijeti kad igra reprezentacija jer njegovo ponašanje uvelike odskače od ponašanja ostalih naših igrača. Iako nisu ni oni sveci. Naprotiv. Neću ih sad nabrajati ali uzmimo za primjer dva bivša Dinamova igrača, Eduarda i Ćorluku. Ovaj vikend su odigrali zapažene uloge u svojim klubovima, u najjačoj svjetskoj ligi. Zanimljivo, oba su nagrađena žutim kartonima. Oba zbog prigovora sucu. Stara navika iz HNL, tu su mogli radit sve. I proći nekažnjeno. I dinamovci i hajdukovci. Gazde su uvijek čuvale leđa.


Post je objavljen 20.08.2007. u 21:19 sati.