Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

Velika Gospa

Dragi naši prijatelji!

Danas slavimo veliki dan Uznesenja blažene Djevice Marije na nebo! Teologija nas uči da je Marijino uznesenje dušom i tijelom na nebo kruna njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrješnog začeća. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskoga života proglasio je člankom vjere 1. studenoga 1950. papa Pio XII. Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva.

Ovih dana rijeke hodočasnika diljem svijeta molitvom i pokorom iskazuju čast Djevici Mariji i traže njen zagovor u životu. Tako je i kod nas, u Hrvatskoj, gdje brojni vjernici hodočaste u četiri glavna marijanska svetišta: Majci Božjoj Bistričkoj, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, Gospi Trsatskoj te Gospi od Utočišta u Aljmaš.

Brojni se pitaju: Čemu Marija, čemu pobožnost prema Njoj, što to ona danas nudi svijeu?

Odgovor na ovo pitanje lijepo je izrekao kardinal Karl Rahner: "Ono što Marija nudi svijetu danas jest živa i konkretna stvarnost Spasitelja svijeta u njegovu utjelovljenju. Ona nas tjera na vjeru u Krista, ali ne onakvoga kakvim ga katkad i nesvjesno zamišljamo, kao biće koje je djelomično Bog i djelomično čovjek, već kao biće koje je potpuno božansko i potpuno ljudsko, Marija je čuvarica stvarnosti utjelovljenja."

Uvrstimo se, dakle, i mi u dugu povorku Marijinih hodočasnika i onih danas i onih iz prošlosti; i onih učenih, koji su o njezinu uznesenju tako učeno i tako lijepo raspravljali, i onih neukih s krunicom u ruci i s pjesmom na usnama, koji srcem slave najljepši Marijin dan.

Čestitamo Vam blagdan naše nebeske Majke, Kraljice sviju nas!



Post je objavljen 15.08.2007. u 09:52 sati.