Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometnistrucnjak

Marketing

Tjedan otrežnjenja

Ždrijeb je bio grozan. Jednom riječju grozan. U šest utakmica možda ni bod ne osvojimo. Domaći tisak već desetak dana secira tri europska protivnika i traži dlaku u jajetu, traži rupu, način na koji bi naši trebali izbaciti „njihove“. Koliko je to dobro, to prenapadno pumpanje optimizmom uoči tri, odnosno šest europskih utakmica u kojima, budimo realni, nemamo puno toga za tražiti? Hoćemo li opet pjevat jadikovke o našoj ligi kad, nakon ovog europskog kola, shvatimo da naši ne mogu puno u ovakvoj Europi? Dali će nam opet HNL biti kriv?
Pobornik sam realnog gledanja na stvari. Previše euforičnih naslova u medijima uvijek više šteti nego što pomaže. Najbolji primjer kojim ćemo se uvjeriti u naš lažni optimizam su koeficijenti u hrvatskim kladionicama. Oni ne griješe. Naravno, nogomet je igra, a svaka igra nosi iznenađenja, nekad u većem obimu a nekad u manjem. Tko nam može zabraniti nadati se.
Dakle, stvari stoje ovako. Počet ćemo s Dinamom, ipak su oni pred ratima Lige prvaka. Koeficijent na pobjedu Werdera je 1,40. Prilično mala kvota s obzirom na stanje u Werderu, s obzirom na broj ozlijeđenih igrača i na trenutnu formu Njemačke ekipe. Ili ipak znak da je i takav Werder mnogo bolji od našeg prvaka? Pametno u Dinamu spuštaju medijski optimizam i govore kako je glavni cilj UEFA Liga, Liga prvaka je daleko od Maksimira još uvijek. Ipak, treba se nadati. Unaprijed potpisana predaja je najgora stvar koja se može nekoj ekipi dogoditi, pogotovo u gostujućoj utakmici sa renomiranijim protivnikom. Sjetimo se kako su u zadnjih par tjedana u Maksimiru odigrali Zadar i Šibenik. Nadamo se da će Dinamo sutra bolje proći.
Hajduk je po novinskim naslovima favorit protiv Sampdorije. I njegovi igrači isto tako izjavljuju iako svi znaju da glavni Hajdukovi igrači nisu u formi, da je Cernat odigrao jednu dobru utakmicu (protiv Intera kad nitko nije trčao nakon 20-e minute) a u ostalim je loš dojam popravljao s oku simpatičnim potezima. Napadače neću ni spominjat, ekstra talent koji vrijedi čekati. To je neosporno, ali i pomalo je ta rečenica postala naporna i dosadna. Dokad. Bojim se da je Sampdorijina čvrsta igra, posebno čvrsti vezni red prevelika zapreka za Splićane. Na kladionici bolje stoji Sampdorija, iako se igra u Splitu.
Slaven Belupo. Momčad koja se meni osobno najviše sviđa ima najmanje šanse. Na sreću, to je rezultat jačine njihovog protivnika a ne rezultat slabijih igara ekipe iz Koprivnice. Gosti su renomiran i tvrd gost, a na domaćem terenu su srušili „pola Lige prvaka“ tako da im omaleni Slaven nebi trebao predstavljat veliki problem. U Koprivnici je na Galatasaray koeficijent ispod 2, i to dva dana pred utakmicu.
Ipak, nema predaje. U 15-tak minuta koliko sam večeras gledao susret Rangers – Crvena Zvezda može se vidjeti da zapadni klubovi nisu toliki bauk. Zvezda nije jača od Dinama, ali Werder od Rangersa ipak jest. No, iz takvih utakmica treba uzet ako ne koji bod onda barem prijeko potrebno iskustvo koje će itekako pomoći, ponajprije u sljedećoj europskoj utakmici koja bi mogla biti odlučujuća za prezimljavanje Dinama u Europi. Osobno bi bio prezadovoljan plasmanom Dinama u Ligu UEFA. Ali pustimo zasad to, nadajmo se Ligi prvaka zasad. Nadajmo se pozitivnom rezultatu.



Post je objavljen 14.08.2007. u 22:50 sati.