Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malateta

Marketing

O kako volim...

Mislim da je dosta prepucavanja jer život ide dalje, a ja ću napisat postek o livadici, cvijetiću i pčelici...


Pčele su leteći kukci, bliski srodnicima bumbara, a dalji od osa i mrava. Na svijetu ima približno 20000 vrsta pčela, te se nalaze na svim kontinentima osim Antartike. Hrane se nektarom primarno kao izvorom energije, a peludom kao izvorom proteina. Pčela ima bilateralno simetrično i kolutičavo tijelo. Kolutići su srasli u tri funkcionalne skupine: glava, prsa i zadak. Na glavi se nalazi par ticala i sa svake strane po jedno složeno oko. S donje strane glave nalazi se usni organ prilagođen uzimanju nektara iz plodnice cvijeta. Prsa čine tri odvojena kolutića. Na svakom se s donje strane nalazi po jedan par nogu. Na drugom i trećem kolutiću nalazi po jedan par krila za letenje, pri čemu je drugi par krila manji. Kod nekih vrsta, krila su toliko mala da je nemoguće letjeti. Dominantna vrsta apis mellifera podrijetlom iz Afrike, naselila se u Mediteranske zemlje i Europu prije nego što se nastanila u Aziji, Australiji i Sjevernoj Americi.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ružu nazivaju kraljicom cvijeća. Postojbina joj je Kina, odakle je prenesena u druge azijske zemlje, a potom preko Bliskog istoka u Europu. Po njoj je cijela porodica biljaka dobila naziv Rosaceae. To govori o dominantnome mjestu ruže među srodnicima jer posjeduje najizrazitije zajedničke osobine.
Ruža osvaja ljepotom, pa ne čudi što su je mnogi moćnici još u srednjem vijeku odabirali za obilježje svoga roda i što je susrećemo na njihovim grbovima. Zaljubljenici hortikulture, opsjednuti ljepotom ruže, potrudili su se da upornim ukrštanjem i kalemljenjem cvijet dovedu do savršenstva. Postoji nekoliko tisuća raznih oblika, veličina i boja ruža. Išlo se tako daleko da je, u nastojanju da se postigne zadivljujući izgled, zanemaren miris.
Različitih je vrsta ruža sve više, a ružičnjaka sve manje u korist rasadnika u kojima se ta kraljica cvijeća gaji pod plastenicima i na nepreglednim plantažama. Prelijepi cvjetovi pružaju užitak za oko i čine nas sretnima. Iako se teško odvojiti od izuzetnih, kultiviranih oblika, zadržimo se na vrstama koje imaju moć utjecati na zdravlje i ljepotu, a to su ruža galska (Rosa Gallida), ruža stolista (Rosa centifolija), turska ruža (Rosa damascena) te u nas posebno rasprostranjena divlja ruža (Rosa canina).


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

KAPLJICE I RUŽA

Prepoznaj Božju ruku u malim stvarima;
u boji bezbroj latica ili igri stotina oblika,
u savršenom redu unutar malog kaosa.
Prepoznaj Božje djelo u malim stvarima;
u kapljici rose na proljetnom suncu
ili srca cvijeta u sjeni, sramežljivog od pogleda,
u zelenilu lišća, tamo, u daljini.
Prepoznaj Božju ruku u malim stvarima
jer i ti si u Njegovim očima malen.






Eh, sad mi je drago što postoji Wikipedija,wink, a o livadici ću drugi put jer je malo nedefiniran pojam yes

Post je objavljen 14.08.2007. u 07:47 sati.