Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sunflower37

Marketing

ah te uniforme...

Neki od vas sjecaju se plavih kuta..neki cak i drvenih pernica...Bile su 'zastitna odijelca',bile su nesto sto nisi volio nositi a od dana kada su ukinute sjecamo ih se samo kao ex-komunjarski-zastitni znak..No engleska tradicija nalaze skolske uniforme kao nesto sasvim uobicajeno,normalno za skolski poredak i skolske norme,te se one s ponosom nose,bas kao i izvezena imena skola na njihovim djemperima,majicama,haljinicama,kravata,sesiricima..Crne cipele nalik su onim crnim koznim cipelama sto ih najradije zovemo 'socijalkama' ali svojom anatomikom,jedine su podobne za dugi boravak u skoli (od 9 do 15i30.,.ima nesto nalik malom odmoru (playlunch) kada se gricka voce,koji musli stapic ili tome slicno i veliki odmor (lunch) kada iz svojih od kuce ponesenih kutijica vade sendvice,komade pizza,ili jendostavno to jutro narucite u kantini (za par dolara) nesto od toplih jela (pasta,lazanje,hot dog,tost,riza,..)..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13
Uniforma je obavezna.Svaka skola ima svoju boju,svoj znak..Lako je raspoznati odakle je koji ucenik kada ga sretnete na putu kuci jer uniformu ne smije nositi inace.Postoji i dan kada je dozvoljeno ne nosenje uniforme i tada klincu osvanu poput karnevalske povorke.Koliko je uniforma pogodna za roditelje?Najvise..evo i zasto..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13
1.Svako jutro ne morate uzurbano traziti i kombinirati sto ce vase dijete obuci.Uniforma ceka uredno slozena (ako dijete naucite urednosti.. :))
2.Ne mora se dakle imati 5 presvlaka svaki dan kako bi dijete pokazalo sto ima u ormaru vec koristi i presvlaku uniforme - kupite koje hlace i majice duple..ako se zaprlja,ako se prolije kecapom iz hot doga..
3.Nema modnog prestiza - ne postoje marke,brendovi,..ne postoje takmicenja tko ima skuplju majicu sa krokodilom..nema toga..nema socijalnih razlika sto cini odjeca i obuca..
4.Urednost,komocija,jendakost koja nije nalik ruznom prozivanju uniformiranosti vec jednoj skladnoj slici ucenika..nauceni da cuvaju svoju uniformu,da se brinu za svoje jakne koje razbacaju po igralistima..u ovratniku mozete ispisati i svoje ime i razred tako da ce se uniforma uvijek vratiti vlasniku.
5. Neki od roditelja uzivaju u tome da njihove djevojcice u skolu ne idu ogoljena pupka i bubrega dok djecacima ne vise traperice do pola guze a boxerice izviruju..
Uniforma nije jeftina..racunam sada koliko potrosih za torbu,jaknu,djile,dvije polo majice,sesir,zimsku kapu,ljetnu haljinicu,carape,sportski dres i cipele..recimo oko 2000kn sto ce ih iznositi ne samo ove godine..hlace ce vjerovatno prerasti kao i cipele no sve one trenerke i traperice moci ce nositi i duze nakon skolskog dana neumazane temperama..
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13
Mozda vam se cini ustogljeno,staromodno,suvise uniformirano i kako se djeci smanjuje modni i kreativni izrazaj,..vjerujte uvijek imaju vremena poslije skole da se nakindjure,razgolite,da nabacaju na sebe sve ono sto pozele i da svojoj masti daju oduska,da se nauce estetici i modnom kicu..za sve uvijek postoji vrijeme a vremena uvijek ima..
Osobno sam veoma zadovoljna nosenjem uniromi..skolskih jel?! :))) hehehehe pozdrav svima..jos jednom napominjem kako procitam vase postove al potraje otvaranjem komentara..trudim se..javim vam se svakako..nisam lijena iako imam posla..uff imam da..idem sad.. :))
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13

Post je objavljen 14.08.2007. u 02:07 sati.