Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stroke

Marketing

Muddy water

Trinaesti dan u mjesecu idealan je za jednu malu štoriju umotanu u zvukovlje oniričnih pejzaža na kojima sam, tragajući za istinom, uočio blogera letača kako svira usnu harmoniku u pauzi dok mu blues anđeli servisiraju krila.

Dakle, negdje tamo početkom devedesetih boraveći u Dubrovniku imao sam čestu potrebu šetati Boninovom opčinjen čudnim mirisima stabljika od kojih su mnogi prolaznici zazirali nazivajući taj miris jednostavno odvratnim. Teoretski je moguće da je sve one nesretne ljude koji su se stoljećima bacali u ponor omamljivao i izluđivao upravo taj meni fascinantan miris. Neki su se bacali, a ja bih samo dolazio nošen Šimićevom poezijom i Matoševom prozom promatrati strmo stijenje i osluškivati šumove zapjenjenog mora.

Jednog sam se dana sa Boninova spustio do Pila odlučivši zadnju lovu, sa kojom sam se trebao prehraniti tih dana, potrošiti na Caveov album – Tender Prey. Prodavača u cd shopu uvijek bih pozdravljao sa "tekstovi Cocteau Twinsa su najjači", a on bi odgovarao "idi bre pa se leči". No, taj dan me šokirala spoznaja kako traženi album više nije u prodaji. Nestao, poput Lassie. Ali Cave je ipak bio tu, na omotu nekog drugog albuma govoreći : "And when we were all fallen to the earth, I heard a voice speaking unto me, and saying in the Hebrew tongue, Saul, Saul, why persecutest thou me? It is hard for thee to kick against the pricks." Kupio sam ga bez razmišljanja.

Dvadeset godina nakon "Kicking against the pricksa" u Zagrebu upoznajem još jednog zanimljivog blogera koji mi je u pola cijene nudio kartu za solo koncert Mick Harveya, svestranog umjetnika koji je od samih početaka glazbene karijere svirao sa Caveom u bendu "The boys next door", te kasnije u "The Birthday Partyju". No, nisam imao volje ići na taj koncert i trošiti dragocjene sate zadnjeg dana boravka u metropoli na glazbenika koji mi i nije toliko zanimljiv u solo karijeri kao kada je svirao u Seedsima sa Caveom. Mick ujedno slovi i kao najveći protivnik izlaska navedenog albuma sa obradama. Možda se bojao da će zbog loše kritike po njega doći "a tall handsome man in a dusty black coat with a red right hand".





Post je objavljen 13.08.2007. u 23:04 sati.