Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srecazivotinje

Marketing

Razne kornjače

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-08-13

Dijamantna kornjača nastanjuje rijeke i njihova ušća.
sjeverno-američku obalu Atlantika od Massachusettsa.
Iako se ubraja u barske kornjače,
slatkovodnice, ona zapravo živi u slanoj bočatoj vodi (slankasta voda na utoku rijeka u more) i nikada se ne može sresti daleko od obale.

Dijamantna kornjača koja, na primjer, živi u rijeci u normalnim će se prilikama zadržavati u blizini ušća, a uzvodno će se povlačiti samo s plimom.
Ta životinja najveći dio dana provodi u vodi. Često pusti da je voda nosi, pri čemu joj oklop visi prema dnu pa joj iz vode viri samo njuška. Tijelo održava u tom položaju veslajući polagano stražnjim nogama koje su opremljene plivaćim kožicama. Ima jake stražnje noge i može plivati veoma brzo.
Kada tijekom dana pripeče, dijamantna kornjača izađe iz vode, popne se na obalu pa se neko vrijeme sunča na suhom. Noću se ukopa u mekani mulj.
U sijevernom dijelu područja na kojem se rasprostire, kornjača prezimljuje ukopana u vlažni mulj. O vremenskim prilikama ovisi koliko će trajati faze u kojima spava.
U prirodi dijamantne kornjače žive oko 30, a u zatočeništvu oko 50 godina.

Hrana i način prehrane
Dijamantna kornjača umjesto zubiju ima neku vrstu rožnatog kljuna. Pomoću čeljusti mišića kornjača razreže plijen na komade veličine zalogaja pa ga tek onda jede. Male životinje kao što su vodeni kukci guta cijele. Ona lovi i jede male ribe, rakove kao što je rak strunaš, mekušce kao što su školjke ladinke, kukce i crve. S vremena na vrijeme pojede i kakvu vodenu biljku.
Za razliku od pravih morskih kornjača dijamantna kornjača treba pristup slatkoj vodi da bi pila.

Dijamantna je kornjača prkrasna


Post je objavljen 13.08.2007. u 17:09 sati.