Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bettingasbusiness

Marketing

Kladitelj kao Aristotel

Tomislav, prijatelj moj zagrebački, generacija sa kojom godinom života ispred, uzor i potpora mojim prvim poslovnim koracima (osim onih u Klađenju kao biznis), u jednom od naših čestih večernjih razgovora, iznenadio me više konstatacijom nego pitanjem: "Slobodnog vremena posljednjih dana i mjeseci imam i previše pa bih se ubacio u nešto trendovsko kao ona tvoja novotarija od klađenja. Koje predradnje mi je učiniti?". PREDRADNJE? Supruga ili djeca da me upitaju za predradnje kako potrošiti novac,bio bih šokiran. Ovako, tipično za biznis i biznismene.
Pedagoški je reći: na vlastitim greškama najbolje i najbrže se uči, samo neka ne budu preskupe. Znači li to učlaniti se u klub kladitelja na iluzije, skupljati gubitničke listiće na hrpu i nakon izvjesnog vremena ih proanalizirati? Redosljed koji ću navesti vjerojatno je najprihvatljiviji:
- mi koji smo se tako kladili u prošlosti prešli smo na Klađenje kao biznis nakon što smo analizu napravili
- vi koji ste u procesu Klađenja kao iluzija, vas ta analiza uskoro očekuje
- oni koji tek kreću u iskušenja klađenja, dovoljno je da u nekoliko dana (možda i kraće) prikupe nekoliko stotina odbačenih listića po ulici ili iz koševa uplatnih mjesta kladionice. Svaki od njih vam nedvosmisleno poručuje samo jedno; ovakovo klađenje je gubitničko. Listić je zbog toga i odbačen.

Pušač nisam ali znam da je na svakoj kutiji cigareta vidljivo (obavezno) istaknuto upozorenje: pušenje šteti vašem zdravlju. Znanost je to dokazala ma da znam neke od 75 i više godina koji bi (da se njih pita) oborili te znanstvene teorije. Znači li to da na svaki odštampani bjanko uplatni listić za klađenje treba unaprijed staviti upozorenje: ovaj listić biti će 99% i više gubitnički. Nije potrebno a i neostvarivo je, znanost to nikada neće dokazat
Ne pita me se (niti hoće), a da me se pita savjetovao bih napisati: ovaj listić mogao bi biti daleko manje gubitnički. Kada? Kako? Lako! Provesti u praksu ono što u teoriji i sami više nego odlično znamo:
- pusti kvačilo dodaj gas, tj; smanji koeficjent i broj parova a proporcijonalno povećaj ulog
- na jednom listiću usredoči se samo na jedan sport (malo nogometa iz Finske, malo košarke iz Grčke, par-dva sa US opena - nema tu sreće)
- "X" u prvome paru, prolaz u drugom, dvostruka mogućnost u trećem paru , više ili manje od 2,5 u četvrtom paru - ništa od svega toga
- prijateljske, pripremne, revijalne, turnirske i slične im druge utakmice - ništa niti od ovoga
- pitam se kako npr. u kupu UEFA vrednovati susret prvaka Finske i šestoplasiranu ekipu Grčke? Rekao bih skoro pa nikako, možda samo "na pamet" i "od oka".
Mogao bih nabrajati i nabrajati u nedogled ono što jednostavno znamo, ali 99% i više nas to ne primjenjujemo. Ponovo zašto? Čudni su putovi kladiteljovi!¨

Uvažavanje djela ovih mojih "packi", svih njih ili iviše od nabrojanih, dali je to prelazni onlik iz Klađenja kao iluzija u Klađenje kao biznis? Kategorički ne. Bilo bi to samo "smanjenje debalansa" između Klađenja kao iluzija i dobitka kao matematičke slučajnosti. Bio bi to samo korak bliže najvećem dosegu ogromne većine današnjih kladitelja, dosegu za sada neostvarivom - poslovati sa pozitivnom nulom.

Vratio bih se prijatelju Tomislavu. U klađenju još nije ali u biznisu je dugo i uspješno, a Klađenje kaobiznis je u pravome smislu riječi biznis. Predradnje iz svakoga posla (biznisa) identične su ili vrlo slične onima u klađenju, trebale bi bar biti: želja, izazov, strpljenje, odricanje, razmišljanje, planiranje, prikupljanje podataka i informacija (čitati, gledati, slušati). Posjedovanje kapitala? I te kako! Desetak kuna dnevno jeste kapital ali niti približno dostatan za pokretanje klađenja kao biznisa. A rizik? Naravno, rizik je vječna pratilja svakoga posla. Da nije kapitala i rizika, gro svijeta sačinjavali bi biznismeni. Treba li u Klađenju kao biznis učiti? Da. Jednako kao i u osnovnoj, srednjoj školi i na fakultetu, samo je gradivo drugačije. Pretežno i naizmjenično ... sport... matematika ... sport. U pauzi između dva učenja treba "filozofirati" (analizirati) naučeno.
Kao da osjećam burnu reakciju: pusti filozofiju na miru (ili: ne filozofiraj), o sportu već i onako i previše znamo, daj matematiku! Da upotrijebim već korištenu formulaciju, prevedeno to znači: preskočimo teoriju (filozofiranje), pređimo odmah na praksu (matematiku).
Priznati ću vam da se, u stvari, radi o matematici najjednostavnijeg oblika: više, manje, puta i podjeljeno i to pretežno ne dalje od 100. Nazvao bih to, jednostavno, sitno/spretnom matematičkom mini-kombinatorikom. Taj račun (tu matematiku), kada za to dođe vrijeme, svladati će svi ako ne već danas do ponoći, a ono najkasnije sutra do podne. Matematika sadržava ne više od 10% površine toga raznostraničnog trokuta kojemu 3 stranice čine: filozofiranje - znanje (o sportu) - računanje. Osobno, ne držim dovoljno do znanja i računanja bez predhodnog mudrovanja (filozofiranja).
Znanje kao znanje, dobro je došlo u svakoj prilici, a u Klađenju kao biznis sva znanja i saznanja više nego su dobro došla. Slijedeću rečenicu ili dvije teško će te "prožvakati" bar za u prvo vrijeme, ali u njoj se krije bit razumjevanja daljnje problematike. Dakle, znanje o sportu, a primjenjljivo u Klađenju kao biznis, znanje je ne dokučivo prije predhodnog filozofiranja (mudrovanja, umovanja) o "uzročno-posljedičnim vezama unutar i oko onoga što o sportu znamo", i to uvijek u jednom smijeru - od općeg (šireg) prema pojedinačnom (užem).

Nisam uvjeren da je bučni kafić idealno mjesto za navedeno filozofiranje. Vrhovna vlast stare Dubrovačke Republike odluke je donosila isključivo za vrejeme bure. Danas je, možda, idealna šetnja uz more a i Maksimirska šuma je uz bok tome. Niti uplatno mjesto vama najbliže/najdraže kladionice ne odiše dovoljno potrebnim mirom za tako "umno djelo" kao Klađenje kao biznis. Svega 5-10 minuta dovoljno vam je da u tim prostorijama obavite ostale tehničke formalnosti: uplatite proviziju na ugovorenu glavnicu koju (zajedno sa kamatom-zaradom) sumnjam da će te i vidjeti. Jedna od nekolikom "glazbenih želja" neće se ispuniti.

Prijatelju Tomislavu vraćam se po treći put. Koje predradnje mu predložiti? IZBOR OPCIJA ZA KLAĐENJE I IZBOR KLADIONICA - definitivno. Ali, kojim redosljedom? Toliko "isprepleteno" i toliko uvjetovano jedno drugim, i ... toliko ... toliko ... bitno već u samome začetku

Vaš "filozof" umorio se i po treći put. Nekoliko dana oporavka uz po koji žutanjak u grlo dobro će mu doći. Želite li pojašnjenje onoga od jučer, ovog od danas ili za ono predviđeno za sutra - na raspolaganju Vam je e-mail: betting_as_business@yahoo.com

Post je objavljen 10.08.2007. u 12:01 sati.