Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/washingtonrocks

Marketing

Uspon polit-bloga: 'Kosovci' u Chicagu

Sedam aspiranata na predsjednički položaj iz Demokratske stranke proteklog je vikenda uzelo pauzu kada su u pitanju posjeti sajmovima u Iowi i diner-zalogajnicama u New Hampshireu.

Otišli su u Chicago, na Yearly Kos – skup blogera koji pišu o politici. Na njemu se okupilo oko 1500 entuzijasta mahom liberalne orijentacije, koji su – kako je rekla Hillary Clinton – svojim angažmanom 'oživjeli moderni progresivni pokret u Americi'.

Skup Yearly Kos je pokazao da su blogeri postali utjecajni dio aktivističke koalicije koja predstavlja bazu Demokratske stranke - uz sindikate, zelene, manjine svih vrsta, show-biz, prosvjetare i dobar dio odvjetničke profesije. 'Net roots zamjenjuje grass roots' – ovako je uspon polit-bloga opisao jedan od sudionika skupa u Chicagu.

Yearly Kos je dobio ime po blogu Daily Kos koji posljednje dvije godine predstavlja on-line sastajalište za najsrditije protivnike sadašnje administracije. Na Daily Kos dnevno dođe oko pola milijuna posjetitelja. Osnovao ga je 35-godišnji Markos Moulitsas Zuniga, 'veteran Zaljevskog rata, bivši republikanac, majka iz Salvadora, otac Grk' – kako ga je opisao kolumnist Washington Posta E.J. Dionne.

E.J. Dione tvrdi da je blog za Demokratsku stranku ono što je za republikance prije 10-15 godina bio radio. Kontakt-programi Rusha Limbaugha i Billa O'Reillyja mobilizirali su krajem osamdesetih ponešto posustalu bazu Republikanske stranke – male poduzetnike, dobar dio pobožnog svijeta, ljubitelje kratkih i dugih cijevi – pričom o krahu tradicionalnih vrijednosti i dekadenciji liberalnog, modernog svjetonazora koji, navodno, simbolizira Demokratska stranka.

Sredinom ovog desetljeća, piše E.J. Dionne, marKosu i drugim blogerima progresivne orijetacije nije bilo teško prihvatiti mobilizatorsku ulogu u korist Demokratske stranke – u doba nepopularnog rata u Iraku, sužavanja nekih od građanskih sloboda te politizacije državne uprave. Uz mobilizaciju glasača, cilj progresivnih blogera je – piše kolumnist Washington Posta – 'od demokrata učiniti discipliniranu stranku, kao što je Republikanska stranka, kojoj je glavni cilj – pobjeda na izborima za Kongres i Bijelu kuću.'

Blogosfera pruža izvrsne mogućnosti za angažman i za povezivanje s ljudima koji slično misle. Prema istraživanju washingtonskog Centra Pew, blog vodi oko osam posto korisnika Interneta u SAD. Prema web sajtu Technocrati, koji prati oko 94 milijuna blogova širom svijeta, svaki dan 'iznikne' 120 tisuća novih blogova. Svaki sat objavi se 58 tisuća novih postova.

No vratimo se skupu Yearly Kos, u Konvencijskom centru McCormick u Chicagu. Demokratski su političari – sve bivši ili sadašnji članovi Kongresa te jedan guverner – 90 minuta odgovarali na pitanja blogera, međusobno se preispitivali, a potom se svaki kandidat susreo s manjom grupom sudionika trodnevnog skupa, na kojem je inače održano više od stotinu panela i radionica.

Mediji su izvijestili da je za vrijeme debate najviše 'iskrilo' između trojice najpopularnijih kandidata – Hillary Clinton, Baracka Obame i Johna Edwardsa – i to kada je povedena riječ o tome tko od koga prima novac te da li donacije lobista imaju utjecaj na političarevo odlučivanje. Senatorica Hillary Clinton potvrdila je svoju nepopularnost među ljevičarskim blogerima tvrdnjom da namjerava i dalje primati novac od lobista jer 'htjeli mi to ili ne, oni u Washingtonu predstavljaju i obične ljude – na primjer, medicinske sestre i policajce – te, naravno, i korporacije, koje zapošljavaju milijune ljudi.'

Senator Barack Obama zamolio je potom blogere u publici da dignu ruku ako u Washingtonu imaju svog lobista. Kritizirao je Hillarynu tvrdnju da 'novčane donacije ne utječu na njezine političke odluke.'

To je kritizirao i komentator na blogu The Fix, Chrisa Cillize. 'Hillary će morati objasniti kako je moguće oduprijeti se utjecaju 41 milijuna dolara koje njezin muž godišnje zaradi za svoje nastupe pred lobistima, osiguravajućim firmama i korporacijama, stranim i domaćim. Kada bi kineska investicijska banka CLSA mojoj ženi napisala ček od 700 tisuća dolara, ta bi firma zadobila moju stopostotnu pažnju' – piše komentator 'George'.

Paul Hogarth, novinar alternativnog lista Beyond Chron iz San Francisca, piše da je nastup pred blogerima ugrozio čelno mjesto koje senatorica Hillary Clinton zauzima u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Nedavna anketa na blogu Daily Kos pokazala je da Hillary Clinton podržava tek 9 posto posjetitelja tog bloga, dok bivšeg senatora Johna Edwardsa podržava 36 posto, a senatora Baracka Obamu 27 posto anketiranih. Chris Bowers s bloga Open Left objašnjava ovakav rezultat ovim riječima: 'Blogosfera je 60 posto muška, a Hillary više vole žene. Blogosfera je 45 posto svjetovna, Hillaryini glasači su dobrim dijelom vjernici. Blogeri su mlađi, imućniji, informiraniji. U svakoj od ovih kategorija, Hillary Clinton stoji lošije od njezinih suparnika.'

Paul Hogarth ulazi i u konspiracijske teorije, tvrdnjom da je Hillary Clinton zapravo priželjkivala da ju izvižde na skupu 'ljevičarskih blogera', samo kako bi se na nacionalnim izborima, za godinu dana, u sudaru s protivnikom iz Republikanske stranke, mogla predstaviti kao 'umjeren' političar.

Ova tvrdnja, ma kako dubiozna, ukazuje na razliku između primarnih, stranačkih izbora – koji će biti gotovi za otprilike šest mjeseci – te nacionalnih izbora.

Marksisti bi rekli – 'dijalektički odnos sukobljenih suprotnosti'.

O čemu se radi. Na stranačkim izborima, kandidati se nastoje svidjeti aktivističkoj bazi stranke – gorljivim stranačkim pristašama koji su demokratima odnosno republikancima spremni donirati vlastitu energiju i stotine sati dragovoljnog rada. Riječ je o milijunima entuzijasta koji su, u odnosu na tipičnog ne-politiziranog američkog glasača, ponešto 'ekstremniji' u svojim nazorima.

Aktivistima kandidati svašta obećaju.

Kasnije se pobjednik tog stranačkog nadmetanja – na nacionalnim izborima za predsjednika – iz toga mora vaditi. 'Budući predsjednik' sada više ne smije biti 'radikalan', već 'umjeren'. Naime, glasačko se tijelo u Americi sastoji se – grubo rečeno - od trećine republikanskih pristaša, trećine demokratskih pristaša te trećine 'neovisnih', koji bi se narodski mogli nazvati vrdalamama. Nekad glasaju za republikance, a nekad za demokrate.

Istraživanja su pokazala da 'neovisni' uglavnom glasaju za 'umjerene' političare – što god to značilo. Kako vlastitu 'bazu' već imaju iza sebe, dvojici je predsjedničkih kandidata glavni cilj osvajanje naklonosti neovisnih glasača.

Demokratski aspirant za Bijelu kuću koji uspostavi najsuptilniju ravnotežu između 'radikalnog' i 'umjerenog' - a pri tome se zamjeri najmanjem broju ljudi, te ne zaglibi u nekom skandalu – taj će vjerojatno 2008. i biti predsjednički kandidat.

Novi krug 'preispitivanja' za demokrate nastupa već danas. Opet u Chicagu, pred sindikalnom konfederacijom AFL-CIO.

Post je objavljen 07.08.2007. u 01:22 sati.