Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megapixel

Marketing

0035 - Skakavac 2

Ima tih skakavaca u prirodi čitavo more. Čak ih nije teško pronaći. Duga je stvar snimiti ih. Možete ga koknuti pa ga onda slikati, oni ionako ne žmire pa nitko ne bi primijetio. Ali to bi bilo zlobno... zločin iz koristoljublja.

Kakav bi ovo bio fotoblog kad ja ne bih dijelio nekakve savjete? Zato ću od sada povremeno objaviti nekakav tips&tricks okvir. Unaprijed napominjem da sve moje savjete koristite na vlastitu odgovornost, svi će biti proizvod mog vlastitog razmišljanja ili prijepiska negdje pročitanog i naučenog. Za stručne rasprave o digitalnoj fotografiji linkove možete pronaći negdje u lijevom stupcu a ja ću onako po svome. Čak se neću previše upuštati u stručne rasprave o blendi, ekspoziciji i temperaturi pixela. Postoje i druge zamiljive stvari koje možete probati.

Evo dakle prvog okvira.

MEGAPIXEL TIPS & TRICKS: Kako snimiti skakavca?

Skakavci su zanimljiva mala bića i ima ih nebrojeno vrsta, boja i veličina. U svojoj kolekciji ih imam skoro previše. Skakavci su kao objekt zanimljivi svakome tko vježbati snimati kukce. Praktični problem snimanja skakavca: on skače!
Dok vi virite u tražilo ili u display, osjetila su mu stalno online, on skoči u najčešće nepoznatom pravcu. Ako ga uspijete pratiti do nove lokacije svako približavanje će izazvati novi skok. A vi biste macro? S tri centimetra udaljenosti?
Evo što sam zapazio i svezi skakavaca.
1. Zeleni skakavci uglavnom skaču na zelene površine a smeđi na smeđe. To im je u krvi jer se tako lakše skrivaju.
2. Kad se počnete približavati okrenut će vam svoj stražnji dio kako bi bili spremni za uzmak.
3. I skakavci se umaraju

Ove tri ključne točke možete koristiti ovako. Prvo bi bilo dobro da ga malo ganjate. Pazite na smjer jer smeđi skakavac neće skočiti na travu i zelenu podlogu a ako i skoči nastojat će se sakriti ispod trave, to nam ne treba. Nakon 5-6 skokova umorit će se i više neće biti voljan skakutati na svaki vaš pokret. To je prilika do počnemo s približavanjem. Spustite se nisko (ja obično plazim po travi ispred njega) kako biste predstavljali manju prijetnju. Ne radite nagle pokrete jer bi svejedno mogao skočiti. Ako vam nije na dobrom mjestu (nešto vam smeta ili vam jednostavno ne velja kadar) potjerajte ga još koji put. Svakako su najzanimljivije snimke od glave ili barem s profila ali taj mali vražićak će se vjerojatno uporno okretati u mjestu, u smjeru OD vas. Stoga polako. Nakon pripreme i blizine od oko 20 centimetara počnite još približavati kameru i okidati, svaki put za koji centimetar ili dva bliže. Tako imate backup, nikad se ne zna dokle će vas pustiti i kad bi vaša blizina mogla biti previše za njegovo srce. Namjestite kameru na najvišu moguću rezoluciju kako biste kasnije mogli "cropati" sliku i dobiti bolji i detaljnjiji pogled. Ja sam ovom smeđem ispod okvira uspio prići na 4 centimetara, nije ni trepnuo, iako mi se malo okrenuo. Eto, zatim ga malo preplašite da promijeni poziciju pa pokušajte ponovo, možda će kadar biti bolji.
Znam da vas ima profesionalaca koji ovo možete napraviti s dva metra, ali mi amateri sa slabim fotićima moramo se koristiti pokojim trikom. Pa, pokušajte i javite kako je uspjelo.


Eto, ako imate volje za komentare slobodno se izjasnite ima li smisla da uopće pišem ovakve okvire. A sad evo i skakavca.



Post je objavljen 05.08.2007. u 19:51 sati.