Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/gitara20

Marketing

OLUJA
Oluja je započela u ranu zoru, u pet sati. Istodobno su elektronički mediji prenosili poruku hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti kojom im se jamče sva prava, a pripadnike paravojnih postrojbi poziva na predaju, nudeći im amnestiju. Hrvatske su snage probile prve crte pobunjenih Srba na 30 taktičkih smjerova u bjelovarskom, zagrebačkom, karlovačkom, gospićkom i splitskom zbornom području. Hrvatsko je zrakoplovstvo onesposobilo odašiljač Ćelavac. Hrvatske su snage prodrle u dubinu od 5 do 15 kilometara. Oslobođen je Sveti Rok.Knin je već bio u okruženju. Srpski su pobunjenici napali civilne ciljeve u Sisku, Šibeniku, Otočcu, Gospiću, Ogulinu...

Drugog dana akcije, oko podneva objavljena je vijest da su hrvatske postrojbe ušle u Knin! Na kninskoj se tvrđavi zavijorila golema hrvatska zastava. Oslobođeni su i Vrlika, Kijevo, Drniš, Žitnić, Benkovac, Gračac, Lovinac, Ljubovo, Plaški, Hrvatska Dubica... Unatoč pozivima hrvatskih vlasti da ostanu, srpski civili napuštaju Hrvatsku preko Srba i Dvora na Uni. Pred oslobođenjem su Petrinja, Glina, Udbina i Slunj. Osnovane su policijske postaje u Gračacu, Lovincu, Vrlici... Srbi istodobno iz Bosne raketiraju Županju, iz istočne Slavonije Osijek, Vinkovce i Nuštar, s Korduna Karlovac, a iz istočne Hercegovine dubrovačko područje. U Hrvatskoj se slavi oslobađanje Knina.

Trećeg dana, na Korani na granici s BiH spojile su se snage HV-a s HVO-om i Petim korpusom Armije BiH. Spašen je Bihać. U Knin je popodne stigao predsjednik Tuđman. Ondje su ga dočekale 4. i 7. brigada HV-a koje su ušle u taj grad. Tuđman je izjavio da "oslobađanje Knina znači više negoli samo osvajanje hrvatskog područja i hrvatskog grada" te da "to znači stvaranje uvjeta za stabilnost hrvatske države za stoljeća unaprijed". Oslobođeni su Petrinja, Slunj, Kostajnica, Plitvička jezera, Obrovac, Glina... HV poziva odmetnute Srbe "da u ime života i pameti odlože oružje i predaju se". Njihove su vojne snage u rasulu: 21. kordunski korpus u okruženju je, a 15. lički i 39. korpus pred razbijanjem.

Četvrti, posljednji dan, oslobođeni su Turanj i Tušilović, pa je Karlovac napokon postao siguran. Oslobođeni su Vojnić, Topusko, Gornji i Donji Lapac... Srbi su zrakoplovima iz Banje Luke napali nekoliko hrvatskih gradova. U napadima su ubijene dvije, a ranjeno je 11 osoba. Hrvatska protuzračna obrana srušila je dva srpska zrakoplova za raketiranja Mačkovca i Savskog Boka. U 18 sati ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je akcija Oluja 95.završena s vojnoga gledišta. Dodao je da još ostaju policijske akcije te da se pobunjeni Srbi predaju na Banovini. Zaključio je da su hrvatske snage izišle na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske.Danas ujutro, u 05:00h su zvonila sva crkvena zvona, a na nekim kućama, pa i na mojoj, može se vidjeti Hrvatska zastava. Probudila sam se u 05:00h, kad je moja crkva počela zvoniti, i pomolila sam se za sve hrabre ljude koji su se borili i poginuli za Hrvatsku. Još jednom im veliko hvala!

U ovom trenutku prije dvanaest ljeta,
krenuli ste hrabro u borbu protiv zla svijeta.
Domovinu svoju vi ste obranili,
a nama slobodu omogućili.
Premalo vas se spominje,
i o vama zna,
zato vam ovu pjesmu sada
posvećujem ja.
Veliko vam hvala što obranili ste ju,
moju jedinu i nezamjenjivu
zemlju Hrvatsku!
Ginuli ste hrabro zbog ljepote njene,
a htjela bi da sada
cijela Hrvatska posluša mene.
Skupimo se složno svi i pomolimo,
za sve hrabre vojnike,
da znaju da ih volimo.
Iako ne poznam sve te hrabre ljude,
kad se sjetim svega, teško mi bude.
Tek suze poteku same od sebe,
usliši mi Bože molitve što dolaze do tebe.
Zahvali svim tim ljudima
što u Hrvatskoj svojoj živim,
mirno spavam,
i njenim ljepotama se divim!

SRETAN VAM DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI!


Post je objavljen 05.08.2007. u 09:45 sati.