Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valpovstina

Marketing

IZVIĐAČI – zašto paliti vatru na kuli??? Postoji prikladnije mjesto!

Valpovačka srednjovjekovna utvrda i barokni dvorac opet su iskorišteni kao kulisa-ruševina „kulturnog događaja“ – paljenja izviđačkog krijesa povodom dana skautizma NA VRHU KULE!? U ponoć, između utorka i srijede (31. srpnja i 1. kolovoza), valpovački su se izviđači dosjetili obilježiti dan skautizma paljenjem vatre na za to posve neprikladnom mjestu, na srednjovjekovnoj kuli u sklopu zaštićene spomeničke cjeline valpovačkog dvorca.

Barem u Valpovu i oko njega ima tisuću prikladnijih lokacija za takva događanja, ali ne – kao i nedavna FUZijA – i izviđači su se okomili na dvorac. Nitko nema ništa protiv obilježavanja dana skautizma paljenjem krijesa, ali na za to prikladnom mjestu. Primjerice, LIVADA UZ KARAŠICU ISPOD MOSTA „MALTE“ idealna je za takvo nešto: u središtu grada, dovoljno velika, omogućuje sudjelovanje građana (bilo uz obalu Karašice, bilo s mosta), prikladna je za takve sadržaje (nije zaštićeni spomenik kulture uz koji bi se ipak trebali vezati posve drugačiji sadržaji).

Nažalost, Valpovčanima dvorac i park znače samo toliko da par puta godišnje budu iskorišteni kao kulisa-ruševina za neku „instalaciju“, „performans“ i slična „kulturna doga
đanja“.


Post je objavljen 03.08.2007. u 15:58 sati.