Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dveriperunove

Marketing

Let's begin...

Pošto se jako zanimam za europsku, posebno slavensku pogansku prošlost, mitologiju, kulturu, često surfam internetom u potrazi za člancima koji će me upoznati s tom tematikom. Nije google nimalo loš, nadje on mnogo toga, ali čim otvoriš jednu od tih stranica, zamisli šta se dogodi: ili je na engleskom, pa ti se ne da čitati (ako znas engleski, naravno) ili je nejasna, neorganizirana i daje potpuno oprečne podatke od onih koje daju prethodne koje si posjetio. Nažalost, takvih ima na bacanje i nimalo ne pomaže u shvaćanju onoga sto je stoljećima potiskivano od dominantne religije, u cestim slučajevima zabranjivano, ali isto tako i redigirano pa danas nitko ne može sa sigurnošću reći što je izvorno, a što izmišljotina novog doba.
Najteže je sa slavenskim poganizmom. Nepotrebno je to ponavljati, no ono je doista bilo pod najtežim udarom i učinjeno je sve kako bi bilo uništeno, iskorijenjeno ili jos gore, ukomponirano u kršćanstvo, i to uvijek tako što su mu pridodate negativne konotacije. Tako je Crnobog (Černobog, Chornobog) identificiran sa Sotonom, iako u slavenskom poganskom mitološkom sustavu uopće nije imao negativne osobine... No, idemo redom.
Iz svih ovih razloga otvorio sam ovaj blog. Ne da bih objasnio i rasvijetlio sve o drevnoj slavenskoj religiji i mitologiji, jer to nije nikako u mojoj moći, niti da bih dao točne podatke u svemu. Moja nastojanja su skromna: podijeliti entuzijazam za ovu divnu tematiku s ljudima koji ga također osjećaju, dajući samo skromne naputke za proučavanje. Stranice na linkovima sa strane nikako nisu neki ozbiljni znanstveni pristupi, vec samo poticaj za dublje istrazivanje za ljude koji se za to zanimaju.
Podjite stopama predaka, prema gustim hrastovim šumama, odakle Perunov rog zove svoje zabludjelu djecu da se vrate u njegovo naručje!


Post je objavljen 01.08.2007. u 22:47 sati.