Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

Bolesti leće- Siva mrena,cataracta

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Siva mrena je svako zamućenje leće oka.Kod ove bolesti dolazi do pojave regresivnih procesa, a kao posljedica se javljaju raspadanje,grčenje i odijeljivanje vlakana leće,nastanak pukotina, nakupljanje tekućine, nagomilavanje neprozirnih tvari,raspadanje stanica, pojava degeneracija.



Vrste mrena:

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

1. Cataracta senilis ili mrena koja nastaje u starosti najčešće se javlja u dobi 7-15 godina.Ovdje govorimo o starosti kao uzroku bolesti. Može se pojaviti na oba oka ili samo jedno, a sa godinama zamućenja postaju sve veća.
2.Cataracta juvenilis javlja se kod mlađih pasa, a zamućenje leće vrlo brzo napreduje . Može se uočiti i nakon tjedan dana kod inače zdravog oka. Pojavljuje se na jednom ili oba oka.Najčešće psi u starosti 1-3 godine.
3.Cataracta congenita je prirođena siva mrena koja se događa zbog abnormalnih tvorbi vlakana leća u fetalnom životu, ovaj tip mrene je i nasljedan. Na ovvaj tip bi trebali posebno paziti uzgajivači pasa, jer je velika vjerojatnost da će štenci imati mrenu. Danas se rade razni genetski testovi kako bi se izbjegla prodaja štenaca koji su genetski predisponirani za nastanak ove bolesti.
4.Cataracta syptomatica nastaje sekundarno kao posljedica upalnih stanja organizma. Nastaje primjerice kao posljedica štenećaka
5.Cataracta traumatica nastaje kao posljedica različitih traumi, nalaz stranih tijela, nalaz parazita i sl.

Simptomi bolesti:
Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-07-24

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

proširenje i zamućenje oka koje može biti svijetlosiva,svijetlobijela,svijetložuta,oko izgleda kao da je preko njega mliječno bijelo staklo. Životinja slabije vidi, a intenzitet u promjeni vida ovisi o tome da li je mrena na oba ili samo jedno oko.Potpune i proširene mrene dovode do sljepoće .

Ukoliko promjetite ovakve simptome najbolje je životinju odvesti kod veterinara koji će obaviti pregled oka pomoću postranim fokalnim promatranjem, očnim zrcalom. Za vrijme pregleda veterinar će vam vjerovatno predloiti da proširi pipilu da bi mogao lakše ustanoviti nastale promjene.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Nakon postavljene dijagnoze tj. nakon što veterinar odredi vrstu cataracte i odredi uzrok pristupa se liječenju . Liječenje se provodi kiruški ukoliko se to slože veterinar i vlasnik životinje.Ukoliko je pas star rijetko se radi operacija zbog toga što sama narkoza može biti pogubna za psa, nadalje ako je cataracta samo na jednom oku vlasnici se često ne odlučuju na operaciju iz kozmetičkih razloga.

Post je objavljen 24.07.2007. u 21:30 sati.