Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/int505

Marketing

505 Trim - 2.2. Mast Rake!
Što je "rake"? Jednostavno, nagib jarbola, tj. udaljenost od vrha jarbola do krme. Kako rake utječe na ponašanje jedrilice? Osnovno je zapamtiti, što je vjetar jači, SMANJUJEMO rake, tj. vrh jarbola postaje BLIŽI krmi. Često ćete čuti od 420 i 470 jedriličara da jarbol treba "rejkati" ili "povećati rake" kad pojača vjetar. Pri tome zapravo misle smanjiti rake, tj. nagnuti jarbol nazad.


definicija rake-a

Rake se mjeri od vrha jarbola gdje izlazi podigač glavnog jedra do donjeg ruba trupa na krmi, kao na slici:


mjerenje na krmi

Rake se može podešavati za vrijeme jedrenja i na taj način prilagoditi jedrilicu uvjetima, tj. snazi vjetra i težini jedriličara. Što određuje rake na 505 jedrilici (i većini ostalih jedrilica)? Naravno, dužina prednjeg štraja (leta) koja se može mijenjati.

Rake se podešava jednostavno putem kontrola na konzoli, gdje su konopi na dohvatu kormilara. Bitno je ne zaboraviti podesiti nategnutost pripona kad se mijenja rake kako bi se zadržao željeni oblik jedara. Pripone određuju napetost prednjeg štraja i savijenost gornjeg dijela jarbola, dakle utječu direktno na oblik prednjeg i glavnog jedra (više detalja u slijedećem nastavku). Ako npr. želite povećati rake, tj. skratiti prednji štraj, to neće biti moguće ako je već velika sila na priponama. Ako želite smanjiti rake, tj. produžiti prednji štraj, pripone će postati labave, te ih je potrebno pritegnuti.


kontrole na konzoli i podešavajuće pripone

Rake je nužno povezan i sa ponašanjem broda na kormilu, tj. smanjenje rake-a (naginjanje jarbola nazad), pomiče težište u jedrima u nazad i stvara privjetrinsko kormilo (weather helm), tj. brod želi skrenuti u vjetar. Kako bi zadržali neutralno kormilo, tj. balans jedrlice, nužno je i podići kobilicu za odgovarajući broj stupnjeva (za minimalni rake, tj maksimalni nagib jarbola, kobilica ide nazad i do 30 stupnjeva na jakom vjetru).

Točne iznose rake-a za određene uvjete pogledajte u trim tablici:
Trim tablica

Post je objavljen 24.07.2007. u 21:10 sati.