Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Bolje od bekstva



Breakout, 1975. D : Tom Gries ; Charles Bronson, Jill Ireland, Robert Duvall, Randy Quaid, Sheree North


Jay Wagner (Robert Duvall) je američki građanin koji zajedno sa svojom suprugom Ann (Jill Ireland) živi u Chileu. Jednog dana, Jaya iznenada hapse zbog ubistva nekoga u Mexicu, zločin koji on tako očigledno nije počinio da to boli, ali mexička policija je čudna sorta, te šalje Jaya na robiju od minimum 28 godina. Ispostavlja se, sve je to maslo njegovog dede biznismena Harrisa Wagnera (matori jarac John Huston), kome je jako bitno da je njegov unuk iza brave.

Ann rešava da izbavi svog dragog po svaku cenu, i trag je odvodi do pilota-for-hire Nicka Coltona (Bronse), lokalnog jebivetra koji ceni da može uraditi sve za prave novce. Colton i Ann polaze u Mexico, ali ih policija dočekuje rafalnom paljbom, pa se brzo vraćaju u USA da dodatno razrade strategiju. Kada i drugi pokušaj propadne, Coltonu ostaje da napravi nešto kompleksnije. On onda kuje savršen plan, a za njega će mu trebati više elemenata...između ostalog jedan helikopter i jedna plavuša.



1975. beše plodna godina za ol' stone facea. Pored legendarnog Hard Times, Bronson je iste godine snimio i dva filma sa režiserom Tomom Griesom - Breakheart Pass, o kome sam već pisao, i Breakout. Iz tog tandema, Breakout je definitivno slabija karika, limunadna komedijica prerušena u caper film. Ipak, i on ima nekih svojih čari, makar one došle iz totalno čudnih izvora (za Bronsonov film).

Ovo je definitivno najkomičnija i najpričljivija uloga Chuckove karijere. U scenariju koji mu daje gotovo onoliko linija koliko i svih pet Death Wish filmova zajedno, Bronse se iskazuje kao solidan komedijaš, i najbolji momenti su upravo vezani za njegove dijaloge sa Jill Ireland i sporednim likovima. Nick Colton je jedan od onih klišeiranih hollywoodskih tipova, pilot-avanturista-štagod koji se usput voli zajebavati i rizikovati život za sumnjive ideale. Ko god je uvalio Bronsona u tu ulogu je sigurno imao smisao za humor - Chuck sigurno nije na nivou jednog, npr., Michaela Douglasa u Romancing the Stone, ali dobija prelaznu ocenu za visok trud. Da ne kažemo da u sceni u kojoj nosi uniformu meksičkog policajca deluje k'o da je sišao sa Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band omota.



Nažalost, Bronsonovi marifetluci se poništavaju sa ostatkom filma, koji sahranjuje nedostatak ikakve tenzije (navedeni "breakout" iz naziva se svede na scenu u kojoj Bronson sleti helikopterom u dvorište zatvore i odleprša sa Duvallom). Scenario je jako štur na podacima, pa Duvallov lik ostaje fusnota u celoj priči, niti znamo zašto mu Huston (vrlo over-the-top u svojoj glorifikovanoj cameo ulozi) podmeće nogu, niti znamo išta o njemu uopšte. Jill Ireland, bog da joj dušu prosti, je stvarno bila žalosna glumica, ali ovde barem posluži kao eye candy - Sheree North, koja igra Bronsonovu "saradnicu" u izbavljenju, je mnogo zabavnija, a i ništa manje jebozovna. Što je najčudnije, režija je na nivou TV reklama ; prosto je neverovatno da je ovo onaj isti Tom Gries iz Breakheart Passa, filma koji zrači fenomenalnom akcijom i energijom. Treba spomenuti i da upravnika meksičkog zatvora igra legendarni Emilio "El Indio" Fernandez, ikona meksičke kinematografije i stari saradnik Sama Peckinpaha (možete ga videti kao generala Mapachea u Wild Bunch i patrijarha u Bring Me the Head of Alfredo Garcia).

Mada je Breakout relativno cenjen kod kritike i publike, on ostaje ipak prosečan Bronson vehicle, ništa preko toga. Bronson fanovi su naravno pozvani na ovu žurku, oni drugi nek probaju, pa ako doguraju do kraja biće nagrađeni gotovo humorističkom scenom u kojoj jednog nesrećnika na sastavne delove rastavlja avionska elisa (ujedno i treći od čitava tri ubistva u celom filmu. Rated R for Really fucking harmless).

Post je objavljen 26.07.2007. u 00:15 sati.