Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lifestyletatjana

Marketing

Žene ili boys will be boys forever

Prirodom smo predodređeni živjeti u dvoseksualnom paru. Naravno da svi težimo imati partnera ( seksualno, emocionalno, kao prijatelja...).Sada...hm...zavisi što se podrazumjeva pod pojmom "živjeti bez muškaraca"? Da li živjeti bez uloge reprodukcionog karaktera ili živjeti bez njega kao alfa mužjaka u pravom smislu te riječi. Možete me smatrati feministicom u jednu ruku jer moram podsjetiti na postojanje homoseksualnih veza. Imamo npr. dvije žene koje žele ostavriti bračnu zajednicu i žele dijete(one trebaju muškarca samo kao donatora sperme), imamo same žene koje nemaju stalnog (muškog) partnera.I ona želi dijete i njoj muškarac treba samo kao donator.
Sve ove žene koje gore nabrojah satisfakciju pronalaze u nečemu drugome osim u muškarcu ( kao alfa mužjaku).
To može biti posao, učenje, može biti odgajanje djeteta, vrtlarstvo itd.
Svačije stajalište nije isto. Težnja žena nije život bez muškaraca. I muškarci, baš kao i žene su dio čovječanstva.Ali, nažalost, predominacijom muškaraca žene su stoljećima tretirane kao majke, domaćice bez prava na glas, obrazovanje i rad.
Unatoč napretku žene su u mnogim trenutcima obespravljene, diskriminirane...Sve što je pogodovalo popravljanju statusa žena u svijetu žene su stvorile i morale se dvostruko boriti za svoja prava i stavove.Podsjetimo se samo prava na odluku o rađanju, nasljeđivanju muževe imovine, staranja oca spram djece...Niti jedna stavka vezana za prava žene nije se mogla podrazumjevati.Zakoni i zakoni su mjenjani da bi žena imala prava.Osnovna ljudska prava.Da nije borbe za ravnopravnost za pojam prava se ne bi ni znalo.
Ne želim se ni prisjećati zlostavljanih žena. U braku i van njega. Koliko je samo zlostavljanih muškaraca?
Koliko je žena prijavilo fizičko maltretiranje?Koliko ih nikada nije progovorilo? Koliko od prijavljenih slučajeva je tretirala policija? Na koji način? Koliko je policija efikasna? Tko čini većinu u policijskim timovima?
Pa tek prije par godina smo u hrvatskoj dobili zakon o silovanju u braku. Do tada se smatralo "normalnim" nasilno izvršavanje spolnog čina u bračnoj zajednici.Da li je to "bračna dužnost"?
I kakav je to uopće pojam "bračna dužnost"? Zar smo dužni nešto pružiti ili ne? Vezano za seks.
Loša formulacija...ta dužnost.
Zar seks ne bi trebao biti želja...I spontanost.

Ako danas zakoračite u bilo koju tvrtku naći ćete diskriminirane žene od kojih se očekuje da tetoše šefove ( navedite mi barem pet slučajeva seksualnog zlostavljanja na poslu muškaraca), koje se verbalno maltretira (jer znaju da žene nisu sklone fizičkom obračunavanju u takvim situacijama ), kojima se daju lagani i nevažni poslovi jer mnogi poslodavci misle da jedna žena nije u stanju biti npr. šef osiguranja i postrojbi specijalne policije ( policajka može raditi kao pozornik ili za šalterom), od njih se nakon vremena provedenog na poslu očekuje da doma skuhaju ručak, da počiste kuću, pregledaju i urade dječiju zadaću, budu dobre prema cjelokupnoj obitelji, da pazi na sve rođendane, proslave, ggodišnjice, da pripremi poklone za svakoga, bude draga i mila prema partneru, uvijek svježa, mirisna i raspoložena.
Možda te iste stvari i žena bi očekivala od muškarca u jednakom omjeru.Možda želimo spremljen ručak, smirenu djecu, pospremljen stan i nježnog, dobrog ljubavnika.
Ali život nije baš blag prema ženama.Tome trebamo zahvaliti tipičnom balkanskom odgoju koji našim muškarcima usadjuje diskriminatorski duh prema ženama kao slabijem, pa čak i nesposobnom spolu da išta privrijedi.
Naše mjesto je u pećini za ognjištem, uz čopor djece dok on odlazi spasiti svijet. U to isto vrijeme homo-erectus-balkanicus vozi dobro auto (zna promjeniti gumu, nadoliti ulje i vodu). Auto prosječnog muškarca ima približno 100tinjak konja snage, dok se ženama suflira što manje, "ekonomičnije", jednostavnije tipično"žensko auto".Ofkors roze ili ljubičaste boje.
Taj isti muškarac dolazi na razgovor za posao.Nije važno kako izgleda, što je obukao, ima li suprugu, djevojku, ljubavnicu.Da li će imati djecu u narednim godinama i da li će djeca često ići liječniku nije važno jer muškarac ne ide na bolovanje zbog djeteta.Planiraju ga staviti na mjesto rukovoditelja. Na poslu se od njega očekuje da se solidarizira s muškom populacijom na after party veselicama gdje će napadati sve što hoda a ima viši nivo estrogena od njega.
Njegova dublerka žena...Ona dolazi na isti razgovor za posao.Bitan je njen spoljašnji izgled, osmijeh, bračni status, planovi za potomstvo i broj dana na bolovanju. Nju planiraju staviti na mjesto niže asistentice. Na after party veselici se očekuje da pleše sa svim dobro pozicionirajućim čalanovima kolektiva.
Došavši kući, muškarac, nije zabrinut zbog kašnjenja.Žena ne smije kasniti.Ukoliko ima partnera mora ga pitati za dopuštenje za izlazak uopće.
O nejmu se sutra u firmi neće progovoriti niti riječ.O njoj će ispirati usta slijedećih godinu dana.
Ukoliko mu se netko suprostavi spreman je u svakom trenutku na fizički obračun. Ona fizički se ne obračunava jer to smatra poslljednjom stavkom ljudske neandretalne osobine.
Sjetimo se samo ponižavanja u saboru gdje je par puta ženskim članicama naglašeno kako im je "mjesto" kući i na madracu.Sramotno!
Ne želim ni napominjati koliko je teško ženi se izboriti u svojoj izbornoj jedinici i na stranačkim listama.

Nadalje, ne znam da postoji ijedan vic gdje se konstantno opisuje i ismijava neka muška osobina.Kod žena je vrlo poznat vic o plavuši.Moram vas podsjetiti na par poznatih plavuša kao što su Hillary Clinton, švedska kraljica Silvia, Harriet Miers, Candance Bushnell, Carla delPonte, Angela Merkel. Njih odlikuje odlučnost i snaga uma.Ali svaku ženu , pa i plavušu naravno, koaj ima takve osobine odmah okarakteriziraju kao tešku i neljubaznu. Izgleda da je u muško-ženskom odnosu problem znati što hoćeš i doseći to. Samo zahvaljujući svojim naporima uspjevamo imati i obitelj i dom, baviti se istraživanjima, pisati doktorate, operirati, voziti zrakoplov, baviti se mikrotehnologijom, vladati državama i na kraju u svemu tome imati ružičaste nalakirane nokte, točkaste haljinice, masu lifestyle magazina pored kreveta, voljeti nekoga, biti voljene.
In memories :
Ivana Orleanska, Abigail Adams, Indira Gandhi, Marie Curie, Virginia Woolf, Susan Jocelyn Bell Burnell, princeza Dijana, Amelia Earhart, Joycelyn Elders, kraljica Elizabeta I, Ana Frank, Salley Hemings, Florence Nightingale, Maya Lin, Jeannette Rankin, J. K. Rowling, Eleanor Roosevelt, Gloria Steinem, majka Tereza, Valentina Tereshkova, Babe Didrikson Zaharias, Maxine Hong Kingston, Barbara Jordan...I mnoge, mnoge druge žene svijeta.
opis slike
Mary McLeod Bethune (1875 - 1955) Crnačka učitelčjica koja je otpočela školovanje u cilju edukacije mladih crnih žena.

opis slike
Clara Barton osnivačica američkog Crvenog križa

opis slike
Sally Ride prva američka žena u svemiru

opis slike
Valentina Tereshkova prva žena u svemiru 1963

opis slike
Tereshkova u frizera par sati prije svog prvog polijetanja u svemir

opis slike
Tereshkova sa svojom obitelji

Post je objavljen 22.07.2007. u 14:49 sati.