Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

Philadelphia

PHILADELPHIA - PRVI GLAVNI GRAD SAD-a

Ako je Amerika zastava, onda je Pennsylvania njeno koplje. A, najveći grad Pennsylvanije, Philadelphia, kolijevka je američke demokracije. U Pennsylvania State House, zgradi danas bolje poznatoj kao Independence Hall, 13 je kolonija, nezadovoljnih svojim gospodarskim položajem i nastojanjem kralja Georga III da ih podvrgne apsolutnoj vlasti, sazvalo II. kontinentalni kongres. Plod njihovog gnjeva bilo je jednoglasno usvajanje Objave nezavisnosti, 4. srpnja 1776. Tako su rođene Sjedinjene Američke Države.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Jedanaest godina kasnije, u rujnu 1787, na istom je mjestu usvojen ustavni tekst. Još dvije godine kasnije, 1789, Ustav je konačno i stupio na snagu. Time su položeni temelji budućnosti ove zemlje. Ali, sjeme nezavisnosti posijao je još stoljeće ranije William Penn. Pennova vizija bila je jednostavna, ali revolucionarna. Ljudi svih vjera i vjeroispovjesti na jednom mjestu, u skladu i slobodi. Vjerske su slobode u to vrijeme bile ograničene čak i u kolonijama koje su zapravo bile utemeljene kako bi poticale vjerske slobode. Penn je jamčio osobne slobode - svakom poreznom obvezniku pravo glasa, svakom zatvoreniku pravo na saslušanje, optuženom pravo na sudjenje pred porotom, odredjivanje poreza - samo zakonom. Većina tih jamstava već je činila dio postojećeg sustava u Engleskoj. Grad koji je William Penn osnovao u Pennsylvaniji dobio je ime Philadelphia - "city of brotherly love"......
Malo je američkih gradova koji su tako čvrsto i tako nerazdvojno vezani uz same korijene američkog indetiteta kao što je to Philadelphia. Philadelphia - grad ideja! I, prvi glavni grad Sjedinjenih Američkih Država!

Philadelphia - Rockyjev grad! wink


Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 16.07.2007. u 18:07 sati.