Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Deset s lukom



Prime Cut, 1972. D : Michael Ritchie ; Lee Marvin, Gene Hackman, Sissy Spacek, Gregory Walcott, William Morey
Mary Ann (Gene Hackman) i Weenie (Gregory Walcott) su stočari iz Kansasa, čiji je glavni izvoz svinjsko-goveđe prerađevine. Njih dvojica se zamere irskoj mafiji iz Chicaga, kod kojih su zaduženi nekih pola miliona dolara, pa im momci iz Chicaga pošalju neke svoje saradnike da uteraju taj dug. Međutim, kada se dotični saradnici vrate prioritetnom poštom u formi kobasica (ooooo, da), irski don shvata da je đavo odneo šalu, te angažuje svog glavnog aduta, iskusnog enforcera Nicka Devlina (Lee Marvin).

Devlin sakuplja četu malu ali odabranu, i kreće kolima za Kansas, gde ubrzo stiže u direktan konflikt sa braćom kobasičarima (koji inače, pored svojih mesarskih aktivnosti, drže i štalu natrpanu mladim golim devojkama koje prodaju za direktnu upotrebu. Keep reading.). Kada postane jasno da oni nemaju nameru da isplate svoj greh, Devlin prelazi na upotrebu sile. Da li će njegov odred irskih gunmena biti dovoljan da sredi Mary Annovu (čudno ime za muškarca, a) diviziju rednecksa sa sačmarama - stay tuned and find out !



Lee Marvin is kicking ass and taking names. To vam je kratak i jasan opis ovog mini-ludila iz 1972., iskopanog na nekom backupu od pre ko zna koliko. Na gledanje istog me je naterao moj stari partner in crime Sale, jedan od najvećih filmofila grada Beograda, koji je Prime Cut opisao kao "B film, ali za Oskara". Pa, nije ni mnogo pogrešio...ima par dana kako sam se blago razočarao Point Blankom - Prime Cut je apsolutno popravio taj utisak. Svega par godina kasnije, akcioni film izgleda mnogo svežije. Raspala se ta "swinging" psihodelična forma šezdesetih, a na mesto je stupio mnogo bazičniji, no-nonsense, gritty 70s stil.

Marvin je stvarno u top formi. U Point Blanku je bio hladni, iskalkulisani profesionalac. Ovde, on je isto pro, ali zrači mnogo većom harizmom. Tokom filma, on spase mlađanu Sissy Spacek iz Hackmanovog harema, i razvije svojevrsno prijateljstvo sa njom. Svakako, on je sposoban da bude dobar drug, ali posao je posao - u jednoj sceni, on uleti kod svoje bivše na njen brod, i taman kada mislite da će da padne neko karanje, on joj odveže brodić i gurne je niz reku. "What the fuck do you think you're doing ?", viče ona polugola sa palube. "I'm kicking your ass all the way to Missouri", replicira Devlin, 'ladan k'o špricer. Ljudina, nema šta. Kontra njega, Hackman je bolesno zabavan kao country boy koji bi da istera svoje...kroz mašinu za mlevenje, ako već drugaćije ne može. Budućoj Carrie Spacek je ovo zvanični hollywoodski debi, i već je tu stigla da demonstrira svoj cute-faktor (ne škodi ni što je 50 posto filma goluždrava k'o kokoš).



Prime Cut traje malo ispod sat i po vremena, ali je svejedno nabijen odličnim scenama koje se ističu iznad celine. Početna špica ukrašena je procesom prerade kobasica, među kojima se nađe i "secret ingredient" o kojem pričah ranije. Još jedan standout je cela sekvenca na seoskom vašaru, sa finalom u kojem Marvina i Spacek juri podivljali kombajn, a na kraju ima i jedan odličan obračun u štali, kome prethodi fino snimljen shootout u suncokretovim poljima ispred Mary Annove farme. Comic relief scena je kada Marvin i Spacek, koja nosi samo providnu zelenu haljinu, večeraju u hotelskom restoranu A klase.

Mislim da sam u ovih par pasusa rekao dovoljno da vas, u najmanju ruku, zaintrigiram. Gene Hackman koji svoje protivnike pretvara u kobaje, i Lee Marvin u top formi - idealan recept za nedeljno popodne, ako već nema šta drugo. Ma i ako ima.

Post je objavljen 17.07.2007. u 00:15 sati.