Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Klanica u klancu



Breakheart Pass, 1975. D : Tom Gries ; Charles Bronson, Ben Johnson, Richard Crenna, Jill Ireland, Ed Lauter


Major Claremont (Ed Lauter) i guverner Fairchild (Richard "Cnl. Trautman" Crenna) putuju vojnim vozom za Fort Humboldt, gde je izbila difterija i životi su u opasnosti. Voz prenosi medicinske zalihe neophodne za lečenje iste, uz pratnju tridesetak vojnika koji su takođe u vagonima. Prilikom usputne stanke u Myrtle Cityu, družini se priključuju i šerif Pearce (Ben Johnson), kao i odbegli robijaš John Deakin (Bronse), koga je šerif uhvatio kako vara na pokeru u kafani. Šerifov motiv za putovanje je izručenje odmetnika Levija Calhouna, koji je uhvaćen i trenutno čeka dalji protokol u Humboldtu.

Ubrzo, čudne stvari počinju da se dešavaju. Dva oficira su nestala još u Myrtle Cityu, ložač voza nesrećno završava život padom iz istog, a stvari kulminiraju kada se vagon sa vojnicima otkači i završi u provaliji. Sa druge strane, saznajemo da je situacija u Humboldtu vanredna - Calhoun je zapravo na slobodi i drži vojnike kao taoce, a i stigao je da se udruži sa indijanskim poglavicom White Handom, čije je pleme lokalna napast. Polako, ali sigurno, klupko se odmotava - neko na vozu je saboter, a Deakin možda i nije taj za koga se izdaje...



Uvek sam imao osećaj da je bilo kakvo sredstvo masovnog tranzita u punom pokretu dobra osnova za akcioni film. Autobus, avion, brod, svi oni imaju svoje čari kada se filmuju na ovakav način. Međutim, posebno mesto odvojeno je za voz, budući da on nekako pruža najviše mogućnosti za zabavu. Voz uvek možete smestiti u neke planine i brda, uvek možete staviti subplot u kojem je voz napadnut spolja, a i iznutra. Ono što je najbitnije, možete iscenirati tuču na krovu voza (nekako je nepraktično u avionu, i previše bezbedno na brodu) dok on juri sto na sat kroz neke prokletije, i tako napraviti pravi mini-spektakl. Voz, a to vi je čudo.

Breakheart Pass uzima ne samo sve ono što sam naveo gore, već i dodaje inteligentan whodunit plot layer, pa je po sredi jedan jako zabavan i kvalitetno urađen film. Prve dve trećine ograničene su uglavnom na tenzije unutar voza, i radnja tada prati Deakina koji, na svoju ruku, sprovodi neku ad-hoc istragu o događajima tokom puta. Akcioni spektakl ostavljen je za poslednjih pola sata, kada voz ulazi u klanac iz naziva i vatromet počinje.

Da će koreografija biti kvalitetna znao sam još prilikom gledanja opening creditsa, gde sam spazio da je legendarni Yakima Canutt bio šef stunt teama. Popularni "Yak", bivši mentor jednog Johna Waynea, bio je jedan od najpoznatijih hollywoodskih stunt majstora, i takođe jedan od najcenjenijih koordinatora. Njegov rad možete videti u klasicima kao što su Stagecoach, Ben Hur (čuvena trka kočijama je njegov rad) i Spartacus, dok su njegovi sinovi takođe postali kaskaderi - Joe Canutt je npr. radio na Wild Bunchu. Breakheart Pass je poslednji film u kome je tada osamdesetogodišnji (!!!) Canutt učestvovao kao konsultant, no imao je matori još magije u sebi - pogledajte samo scenu u kojoj se Bronson i Archie Moore (kuvar) tuku na krovu vagona. Ostatak scena takođe je maksimalno profesionalno odrađen. Autor scenarija je inače poznati britanski pisac Alistair MacLean, čija su dela ranije pretočena u velike klasike kao što su The Guns of Navarone i Where Eagles Dare ; muziku je potpisao čuveni Jerry Goldsmith.



Potpun doživljaj zaokružuju solidni glumci, mahom veterani raznih A i B produkcija. Ben Johnson je bivši rodeo star sa kamarom western iskustva (Hang 'em High, The Wild Bunch, Shane, One-Eyed Jacks samo su mali izvod iz njegove filmografije), Charlesa Durninga (kondukter) prepoznaćete isto iz gomile filmova, Robert Tessier (Levi Calhoun u filmu) se još koliko te iste 1975. tukao sa Chuckom u Hard Times, Ed Lauter je još živ i još snima westerne (Seraphim Falls). Naravno, tu je neizostavni Bronson, ovde u nekako više cerebralnoj nego tabačkoj ulozi, što nikako ne odbija od kvaliteta njegove glume i opšteg dojma u filmu. A gde je Bronson, tu je često i Jill Ireland...pa ni Breakheart Pass nije izuzetak.

Kada sam ubacio ovaj disk u plejer, očekivao sam neki stock western iz sedamdesetih, a dobio vrhunski spoj divljeg zapada i murder mystery avanture. Sedamdesete su, po meni, najjači period Bronsonove karijere, i Breakheart Pass je jedan od "krivaca" za tu titulu. Još bih samo dodao da sam imao tu čast da gledam TV rip kopiju ovog filma, skinutu sa ... HRT 2, kao što će vam i screen capovi, baš zbog toga u nižoj rezoluciji nego obično, dočarati.

Post je objavljen 16.07.2007. u 00:15 sati.