Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mrmajestyk

Marketing

Na Drini ćuprija



Best Seller, 1987. D : John Flynn ; Brian Dennehy, James Woods, Paul Shenar, Allison Balson


Dennis Meechum (Brian Dennehy) je LAPD policijac, koji svoje slobodno vreme provodi pišući knjige. Pre izvesnog broja godina, Dennis je zamalo poginuo tokom jedne pljačke, ali mu je upravo taj događaj poslužio kao dašak inspiracije. Usledio je niz relativno uspešnih knjiga, sve do smrti njegove žene, koji ga stavlja u privremeni "writer's block".

Tokom jedne rutinske akcije na dokovima Los Angelesa, Dennis dobija pomoć od misterioznog stranca (James Woods), koji mu spasava život i ujedno i rešava slučaj. Ubrzo, njih dvojica se upoznaju - stranac, čije je ime Cleve, je zapravo došao da Dennisu ponudi pomoć u pisanju nove knjige. Ispostavlja se da je Cleve dugi niz godina radio kao "čistač" za jednu jako moćnu figuru, i sada je spreman da pusti sve u javnost. Njih dvojica kreću na zajednički zadatak, mada Dennis baš i nije skroz siguran u šta se upušta. Dok njih dvojica love dokaze širom Amerike, moćne sile pokušavaju da ih spreče u svojim namerama.



Kao kroz maglu se sećam naslova na VHS policama..."Best seller". U neko bolje vreme, ovaj film je važio za hit u video klubovima Beograda, i jasno se sećam da je neka bootleg kaseta sa ovim nazivom prošla i kroz naš kućni uređaj za reprodukciju (inače marke Toshiba, RIP). Disk sam kupio još koliko ove nedelje, na cenu puke nostalgije, a i nije da me James Woods (jedan od mojih omiljenijih glumaca) i cena od €4.95 nisu privukli. Inače, prosto obožavam diskove od pet eura - pazar tako nečega je ravan ulasku u Las Vegas bordelo sa 10 dolara u džepu. Ako nešto pojebeš za te pare, bravo. Ako ne, bar si video poneku sisu i popio pivo usput.

Recimo da bi se Best Seller smestio negde komotno između - zamislite da vam gazdarica kaže da ima nešto za vaš budžet, ali se usput predomisli. Ideja je zaista na mestu, ali realizacija je tek prosečna - premalo akcije, previše dijaloga, i, na moje iznenađenje, mlaka gluma obojice glavnih aktera priče, kao i ne previše simpatetični likovi. Cleve lično je jako atipičan hitman - prvo, on pokušava da uveri Dennisa da on to radi zato što mu ga je gazda najurio, i da on želi samo malo poštovanja. Onda, ceo film radi na zadobijanju istog, da bi u par scena uništio ceo kredit i pokazao se kao borderline psihotik. Meechum, sa druge strane, ni sam ne zna šta će sa sobom. On čas veruje, čas ne veruje šta Cleve priča, čas je "good cop", čas siledžija. Dennehy je doduše za promenu uverljiviji glumac - Woods, čija je specijalizacija preotimanje filmova svojim hi-energy pristupom, ovde deluje atipično usiljen i neuverljiv.



Svako ko je upoznat sa izgledom filmova iz osamdesetih moći će da prepozna Best Seller kao čist produkt te ere. Karakteristična fotografija i simplističan pristup režiji, te vrlo, vrlom vrlo ejtiz muzika, sa sve power baladom na odjavnoj špici, sve je to deo tog paketa koji dobijate i u ovom slučaju. Relativno najdopaljivija scena u filmu je bliski susret dva junaka u po noći u nečijoj spavaćoj sobi - ako ste već zapucali da gledate ovo, red bi bio da ne otkrijem kako se situacija rasplete. Glavnog negativca igra Paul Shenar, vama poznat iz Scarfacea, gde je igrao bolivijskog narko lorda Sosu. Režiser je inače John Flynn, koji će kasnije sarađivati sa Stalloneom (Lock Up) i Seagalom (Out for Justice), a ispod scenarija je potpisan stari vuk Larry Cohen, čije ćete ime videti u mnogo toga - kao režiser, Cohen je radio na cult hitovima Q, It's Alive i Black Caesar, a kao scenarista, tu su između ostalih Maniac Cop, Phone Booth i Cellular.

Best Seller nije baš nešto što bih bezuslovno preporučio, ali opet, ako naleti na TV-u a vas mrzi da flipnete na drugi kanal...što da ne. Ako već uspete da izgurate do kraja, bićete nagrađeni finalom u kome one-man-army Woods opušteno pravi rusvaj od profesionalnog obezbeđenja, i još stiže da ih proziva da ne znaju znanje.

PS. Obratite pažnju da Woods na theatrical posteru nosi naočare - na svakom DVD coveru koji ja videh do sada, naočara nema.

Post je objavljen 14.07.2007. u 00:15 sati.