Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/animalworld4ever

Marketing

SJEVERNE LISICE

Image Hosted by ImageShack.us


U jesen krzno sjeverne lisice ili Alopex lagupusa, počinje se mjenjati. Krzno postaje mnogo gušće te počinje mjenjati boju.Krzno se prvo počinje mjenjati na repu,kratka sivosmeđa dlaka postaje najprije posve siva da bi kasnije poprimila snježno bijelu boju.


MJESTO STANOVANJA:


Sjeverna lisica naseljava jedno od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu; Antarktik... Sjeverna lisica živi u brlogu kojega iskopa u obroncima brežuljaka, u strmim, morskim ili riječnim obalama. Zimi u snijegu kopa tunele koji obično povezuju više porodičnih skupina.Iako su zime jako hladne na Antarktiku i lisice su gotovo neprekidno u mraku, one ne spavaju zimski san. Neke lisice se sele na jug ili zime provedu na rubovima visokih šuma.

Image Hosted by ImageShack.us


ISHRAN:

Sjeverna lisica pretežno se hrani glodavcima i sličnim malim životinjama kao što su; miševi, leminzi, bijeli zečevi, kolumbijske vjeverice, ptice i njihova jaja, a one lisice koje žive blizu obale hrane se i školjkama i sličnim stvarima. Nakon oluja, lisive često traže ostatke tuljana, uginule kitove ili druge strvine koje je voda izbacila na obalu. Kada sjeverne lisice nemaju dovoljno hrane često znaju pojesti voće, bobice i slično, ako su u tom trenutku zrele. U pravilu lisica lovi i ubija sama svoj plijen, ali rijetko se može vidjeti da se lisice udruže u lovu, ali to ovisi o veličini plijena.

Image Hosted by ImageShack.us


Sjeverne lisice love iz zasjede, plijenu se polako približe te u jednom skoku obaraju žrtvu i ubijaju je priskanjem žrtve uz tlo. Ponaša se oportunistički iako nerjetko slijedi sjevernog medvjeda nadajući se da će dobiti ostatke nekog tuljana koji je bio medvjedov plijen. U proljećem isto kao i sjeverni medvjed, sjeverna lisica iz snijega iskapa mlade tuljane. Kada hrane ima mnogo, lisica plijen zna sakriti u brlog ili u raspuknutim stjenama za crne dane...


NAČIN ŽIVOTA:

Mužjak sjeverne lisice početkom prolječa počinje tražiti partnericu, a sa njom ostaje što je duže moguće. U to vrijeme brani teritorij i obilježava ga mokraćom. Sjeverne lisice cvile i tule kako bi komunicirale, a za vrijeme parenja zavjaju. Ženka mladunce donosi na svijet u svibnju ili lipnju i to do 4 do 11 mladunca. Oba roditelja brinu za svoje mladunce, koji na svijet dolaze slijepi. Nekada je moguće pronaći dvije ženke u jednom brlogu koje zajedno odgajaju svoje mladunce. Mladunci progledaju sa oko 2 mjeseca. Majka ih odbija od sise sa 6-7 tjedana. Kasnije prate roditelje u lov i promatrajući ih uće loviti svoj vlastiti plijen, i do jeseni postaju sasvim samostalni.

Image Hosted by ImageShack.us


Post je objavljen 13.07.2007. u 12:21 sati.